Sposób przygotowania:
Zakręcone jagodzianki z cukrem pudrem
Do miski przesiewamy mąkę dodajemy cukier, jajko, sól i zalewamy gorącą woda delikatnie mieszamy dodajemy pokruszone drożdże i wyrabiamy do uzyskania gładkiej masy. Lepimy kule smarujemy olejem i zostawiamy do wyrośnięcia pod przykryciem w ciepłym miejscu (około 1 godzina).
Po wyrośnięciu jeszcze raz wyrabiamy. Ciasto rozwałkowujemy na prostokątny placek o grubości około 1cm. Ciasto smarujemy konfiturą zostawiając około 1 cm brzeg bez konfitur. Zwijamy w rulon i kroimy w plastry, układamy na blaszce z niewielkimi odstępami i odstawiamy do wyrośnięcia, aż jagodzianki się ze sobą połącza i wyrosną.
Jagodzianki wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez około 30 minut do zarumienienia, Studzimy na kratce.
Podajemy oprószając cukrem pudrem.
Po wyrośnięciu jeszcze raz wyrabiamy. Ciasto rozwałkowujemy na prostokątny placek o grubości około 1cm. Ciasto smarujemy konfiturą zostawiając około 1 cm brzeg bez konfitur. Zwijamy w rulon i kroimy w plastry, układamy na blaszce z niewielkimi odstępami i odstawiamy do wyrośnięcia, aż jagodzianki się ze sobą połącza i wyrosną.
Jagodzianki wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez około 30 minut do zarumienienia, Studzimy na kratce.
Podajemy oprószając cukrem pudrem.