SUPERPRZEPIS

Zakręcone jagodzianki z cukrem pudrem

  • Konczi
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 16
         
ocena: 5/5 głosów: 3
Zakręcone jagodzianki z cukrem pudrem Więcej zdjęć (6)

Zakręcone jagodzianki z cukrem pudrem to pyszne ślimaczki drożdżowe które znikają w ekspresowym tempie.

Składniki:

Zakręcone jagodzianki z cukrem pudrem

 

  • 500g mąki pszennej typ 500
  • 25 g świeżych drożdży
  • 1 jajko
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • około 200ml gorącej wody
  • olej do posmarowania ciasta

 

  • około 600 g domowej konfitury z jagód
  • cukier puder do oprószenia

Sposób przygotowania:

Zakręcone jagodzianki z cukrem pudrem
Do miski przesiewamy mąkę dodajemy cukier, jajko, sól i zalewamy gorącą woda delikatnie mieszamy dodajemy pokruszone drożdże i wyrabiamy do uzyskania gładkiej masy. Lepimy kule smarujemy olejem i zostawiamy do wyrośnięcia pod przykryciem w ciepłym miejscu (około 1 godzina).

Po wyrośnięciu jeszcze raz wyrabiamy. Ciasto rozwałkowujemy na prostokątny placek o grubości około 1cm. Ciasto smarujemy konfiturą zostawiając około 1 cm brzeg bez konfitur. Zwijamy w rulon i kroimy w plastry, układamy na blaszce z niewielkimi odstępami i odstawiamy do wyrośnięcia, aż jagodzianki się ze sobą połącza i wyrosną.

Jagodzianki wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez około 30 minut do zarumienienia, Studzimy na kratce.

Podajemy oprószając cukrem pudrem.
Zakręcone jagodzianki z cukrem pudrem
Z podanych składników przygotowujemy ciasto
Zakręcone jagodzianki z cukrem pudrem
Gotowe ciasto wałkujemy i smarujemy konfirturą z jagód - koniecznie domową !!
Zakręcone jagodzianki z cukrem pudrem
zwijamy ciasto w rulon, a następnie kroimy na plastry
Zakręcone jagodzianki z cukrem pudrem
plastry ślimakowe przekładamy na blachę w odstępach
Zakręcone jagodzianki z cukrem pudrem
odstawiamy do wyrośnięcia i pieczemy.