Sposób przygotowania:
Lukrowane jagodzianki
Mleko podgrzać, masło stopić w osobnych naczyniach. Drożdże wymieszać z łyżką cukru, łyżką mąki i 4 łyżkami mleka ( letniego ). Zostawić zaczyn do wyrośnięcia. Do miski wsypać mąkę, cukier i sól, wymieszać. Potem dodać mleko i zaczyn, wymieszać i na koniec wlać przestudzone masło i wyrobić ciasto. W razie potrzeby podsypać odrobiną mąki.
Gdy ciasto odchodzi od rąk, umieścić je w misce, zakryć ściereczką i zostawić do podwojenia objętości.
Gdy wyrośnie podzielić na 16 części. Lekko spłaszczyć i na środek nałożyć porcje jagód. Formować podłużne bułeczki, układając zlepieniem do dołu.
Zakryć ściereczką i zostawić do podrośnięcia, potem piec 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Upieczone przestudzić i polać przygotowanym lukrem z cukru pudru i mleka.
Gdy ciasto odchodzi od rąk, umieścić je w misce, zakryć ściereczką i zostawić do podwojenia objętości.
Gdy wyrośnie podzielić na 16 części. Lekko spłaszczyć i na środek nałożyć porcje jagód. Formować podłużne bułeczki, układając zlepieniem do dołu.
Zakryć ściereczką i zostawić do podrośnięcia, potem piec 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Upieczone przestudzić i polać przygotowanym lukrem z cukru pudru i mleka.