SUPERPRZEPIS

Jagodzianki z kruszonką

  • 2
  • jaga85
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 12
Jagodzianki z kruszonką Więcej zdjęć (2)

Jagodzianki piekę co roku, gdy tylko sezon borówkowy się zacznie. Zamiast borówki amerykańskiej można zamiennie użyć jagód (tych jednak nie mogłam akurat zdobyć).

Składniki:

Jagodzianki z kruszonką

CIASTO:

KRUSZONKA

DODATKOWO:

Sposób przygotowania:

Jagodzianki z kruszonką

ETAP 1

Jagodzianki z kruszonką
Gotowe ciasto wykładamy na podsypaną mąką stolnicę.

Margarynę topimy. Studzimy.
Połowę mleka podgrzewamy. Dodajemy do niego drożdże, łyżkę cukru oraz mąkę, tyle by uzyskany rozczyn miał konsystencję śmietany. Gotowy odstawiamy w ciepłe miejsce do podrośnięcia. Gdy podrośnie dodajemy do niego pozostałą mąkę, mleko (letnie), cukier, sól oraz jajka. Zagniatamy ciasto około 10 minut. Pod koniec wlewamy tłuszcz. Zagniatamy jeszcze 5 -10 minut. Ciasto powinno odchodzić od ręki oraz garnka. Tak przygotowane odstawiamy do podrośnięcia. Między czasie przygotowujemy nadzienie oraz kruszonkę.
Gotowe ciasto wykładamy na podsypaną mąką stolnicę.

ETAP 2

Jagodzianki z kruszonką
Na środek każdego prostokąta wykładamy przygotowane borówki.

Ciasto wałkujemy na grubość około 1,5 cm. Następnie wycinamy w niego prostokąty o wymiarach ok. 10 -7 cm. Na środek każdego prostokąta wykładamy przygotowane borówki.

ETAP 3

Jagodzianki z kruszonką
Na przygotowanej blaszce układamy jagodzianki miejscem łączenia do spodu.

Brzegi zawijamy ku górze i dokładnie sklejamy. Na przygotowanej blaszce układamy jagodzianki miejscem łączenia do spodu.

ETAP 4

Jagodzianki z kruszonką
Wierzch smarujemy roztrzepanym jajkiem, posypujemy kruszonka i pieczemy

Wierzch smarujemy roztrzepanym jajkiem, posypujemy kruszonka i pieczemy około 20 minut w 180˚C.

ETAP 5

Jagodzianki z kruszonką
Składniki kruszonki przekładamy do miski i w rękach łączymy je, jednocześnie rozkruszając.

KRUSZONKA:Składniki kruszonki przekładamy do miski i w rękach łączymy je, jednocześnie rozkruszając.
DODATKOWO:Borówkę myjemy i osuszamy. Przed nałożeniem można ją wymieszać oprószyć cukrem pudrem.


Tagi:

jajko jajka