Sposób przygotowania:
Jagodzianki z kruszonkąETAP 1
Margarynę topimy. Studzimy.
Połowę mleka podgrzewamy. Dodajemy do niego drożdże, łyżkę cukru oraz mąkę, tyle by uzyskany rozczyn miał konsystencję śmietany. Gotowy odstawiamy w ciepłe miejsce do podrośnięcia. Gdy podrośnie dodajemy do niego pozostałą mąkę, mleko (letnie), cukier, sól oraz jajka. Zagniatamy ciasto około 10 minut. Pod koniec wlewamy tłuszcz. Zagniatamy jeszcze 5 -10 minut. Ciasto powinno odchodzić od ręki oraz garnka. Tak przygotowane odstawiamy do podrośnięcia. Między czasie przygotowujemy nadzienie oraz kruszonkę.
Gotowe ciasto wykładamy na podsypaną mąką stolnicę.
ETAP 2
Ciasto wałkujemy na grubość około 1,5 cm. Następnie wycinamy w niego prostokąty o wymiarach ok. 10 -7 cm. Na środek każdego prostokąta wykładamy przygotowane borówki.
ETAP 3
Brzegi zawijamy ku górze i dokładnie sklejamy. Na przygotowanej blaszce układamy jagodzianki miejscem łączenia do spodu.
ETAP 4
Wierzch smarujemy roztrzepanym jajkiem, posypujemy kruszonka i pieczemy około 20 minut w 180˚C.
ETAP 5
KRUSZONKA:Składniki kruszonki przekładamy do miski i w rękach łączymy je, jednocześnie rozkruszając.
DODATKOWO:Borówkę myjemy i osuszamy. Przed nałożeniem można ją wymieszać oprószyć cukrem pudrem.
LauraLaura
Dinah