Sposób przygotowania:
Domowe jagodzianki
Składniki do przygotowania zaczynu dokładnie mieszamy i odstawiamy.
Mąkę, cukier puder oraz szczyptę soli przesiewamy do sporej miski ( ułatwi nam to wymieszanie składników). Na środku robimy dołek, w który wlewamy zaczyn i odstawiamy do wyrośnięcia. Gdy zaczyn wyrośnie do miski dodajemy jajko i żółtko. Małym strumieniem wlewamy 1/4 letniego mleka. Delikatnie mieszamy i powoli wlewamy pozostałe mleko. Gdy składniki się połączą dodajemy przestudzone masło i zarabiamy gładkie i bardzo elastyczne ciasto.
Gotowe ciasto przekładamy do wysypanej mąką miski i szczelnie zakrywamy ją folią spożywczą lub tak jak ja woreczkiem foliowym. Odstawiamy do podwojenia objętości.
Borówki opłukujemy pod bieżącą wodą, ostrożnie osuszamy z nadmiaru wody, przekładamy do miski, dodajemy cukier i mieszamy. Odstawiamy.
Wyrośnięte ciasto przekładamy na podsypany mąką blat i dzielimy na 8 w miarę równych części. Z każdego kawałka formujemy kulkę, z której kolejno robimy owalny płaski "placek" o grubość około 1 cm. Środek każdego "placka" układamy porcję owoców i zamykamy drożdżówkę tworząc owalne bułeczki.
Tak przygotowane układamy na blasze wyłożonej papierem i odstawiamy do podrośnięcia. Wyrośnięte smarujemy rozmąconym żółtkiem.
Drożdżówki pieczemy w temp. 180 st przez około 25-30 minut.
Upieczone i ostudzone polewamy lukrem wykonanym z mleka oraz cukru pudru.
Mąkę, cukier puder oraz szczyptę soli przesiewamy do sporej miski ( ułatwi nam to wymieszanie składników). Na środku robimy dołek, w który wlewamy zaczyn i odstawiamy do wyrośnięcia. Gdy zaczyn wyrośnie do miski dodajemy jajko i żółtko. Małym strumieniem wlewamy 1/4 letniego mleka. Delikatnie mieszamy i powoli wlewamy pozostałe mleko. Gdy składniki się połączą dodajemy przestudzone masło i zarabiamy gładkie i bardzo elastyczne ciasto.
Gotowe ciasto przekładamy do wysypanej mąką miski i szczelnie zakrywamy ją folią spożywczą lub tak jak ja woreczkiem foliowym. Odstawiamy do podwojenia objętości.
Borówki opłukujemy pod bieżącą wodą, ostrożnie osuszamy z nadmiaru wody, przekładamy do miski, dodajemy cukier i mieszamy. Odstawiamy.
Wyrośnięte ciasto przekładamy na podsypany mąką blat i dzielimy na 8 w miarę równych części. Z każdego kawałka formujemy kulkę, z której kolejno robimy owalny płaski "placek" o grubość około 1 cm. Środek każdego "placka" układamy porcję owoców i zamykamy drożdżówkę tworząc owalne bułeczki.
Tak przygotowane układamy na blasze wyłożonej papierem i odstawiamy do podrośnięcia. Wyrośnięte smarujemy rozmąconym żółtkiem.
Drożdżówki pieczemy w temp. 180 st przez około 25-30 minut.
Upieczone i ostudzone polewamy lukrem wykonanym z mleka oraz cukru pudru.
![Domowe jagodzianki Domowe jagodzianki](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_GALERIA_B/domowe-jagodzianki-421773.jpg)
![Domowe jagodzianki Domowe jagodzianki](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_GALERIA_B/domowe-jagodzianki-llllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllll-421777.jpg)
![Domowe jagodzianki Domowe jagodzianki](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_GALERIA_B/domowe-jagodzianki-ze-skladnikow-zarabiamy-gladkie-i-bardzo-elastyczne-ciasto-421789.jpg)
![Domowe jagodzianki Domowe jagodzianki](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_GALERIA_B/domowe-jagodzianki-zarobione-ciasto-przekladamy-do-miski-wysypanej-delikatnie-maka-421790.jpg)
![Domowe jagodzianki Domowe jagodzianki](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_GALERIA_B/domowe-jagodzianki-borowki-oplukujemy-pod-biezaca-woda-421791.jpg)
![Domowe jagodzianki Domowe jagodzianki](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_GALERIA_B/domowe-jagodzianki-do-borowek-dodajemy-cukier-i-ostroznie-mieszamy-421792.jpg)
![Domowe jagodzianki Domowe jagodzianki](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_GALERIA_B/domowe-jagodzianki-ciasto-odstawiamy-az-podwoi-objetosc-421793.jpg)
![Domowe jagodzianki Domowe jagodzianki](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_GALERIA_B/domowe-jagodzianki-wyrosniete-ciasto-przekladamy-na-blat-421794.jpg)
![Domowe jagodzianki Domowe jagodzianki](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_GALERIA_B/domowe-jagodzianki-ciasto-dzielimy-na-porcje-421795.jpg)
![Domowe jagodzianki Domowe jagodzianki](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_GALERIA_B/domowe-jagodzianki-z-kawalkow-ciasta-formujemy-kulki-421796.jpg)
![Domowe jagodzianki Domowe jagodzianki](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_GALERIA_B/domowe-jagodzianki-kulki-rozplaszczamy-na-ksztalt-owalnego-placka-421797.jpg)
![Domowe jagodzianki Domowe jagodzianki](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_GALERIA_B/domowe-jagodzianki-na-rozplaszczony-placek-dajemy-nadzienie-421798.jpg)
![Domowe jagodzianki Domowe jagodzianki](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_GALERIA_B/domowe-jagodzianki-formujemy-zgrabne-drozdzowki-421799.jpg)
![Domowe jagodzianki Domowe jagodzianki](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_GALERIA_B/domowe-jagodzianki-wyrosniete-drozdzowki-smarujemy-rozmaconym-zoltkiem-421801.jpg)
![Domowe jagodzianki Domowe jagodzianki](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_GALERIA_B/domowe-jagodzianki-drozdzowki-pieczemy-w-temp-180-st-przez-okolo-25-30-minut-421802.jpg)
![Domowe jagodzianki Domowe jagodzianki](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_GALERIA_B/domowe-jagodzianki-ostudzone-jagodzianki-polewamy-lukrem-421803.jpg)
![Domowe jagodzianki Domowe jagodzianki](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_GALERIA_B/domowe-jagodzianki-doskonale-jagodzianki-na-kazda-pore-dnia-421804.jpg)
![Domowe jagodzianki Domowe jagodzianki](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_GALERIA_B/domowe-jagodzianki-idealne-na-sniadanie-lub-podwieczorek-421805.jpg)
![Domowe jagodzianki Domowe jagodzianki](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_GALERIA_B/domowe-jagodzianki-pyszne-domowej-roboty-jagodzianki-421806.jpg)
bietka
misia5
Chociaż na początku ciasto wydawało się dość rzadkie, to i tak zaryzykowałam i nie żałuję ;)
misia5
Bardzo się ciesze, że jagodzianki Wam smakowały. Ciasto faktycznie jest rzadkie, ale dzięki temu drożdżówki są mega puszyste :) Osobiście uwielbiam to ciasto :)
ciasteczka
misia5
Otóż to :) Domowe jagodzianki są najlepsze :)
robaczek
misia5
Dziękuję :) Cieszę się, że jagodzianki Ci smakowały :)
Czekoladka 2
misia5
Dziękuję :) Moja rodzina je wprost uwielbia :)
lukrowanepierniczki
mocsłodkości
Czekoladka 2