Sposób przygotowania:
Domowe jagodzianki
Składniki do przygotowania zaczynu dokładnie mieszamy i odstawiamy.
Mąkę, cukier puder oraz szczyptę soli przesiewamy do sporej miski ( ułatwi nam to wymieszanie składników). Na środku robimy dołek, w który wlewamy zaczyn i odstawiamy do wyrośnięcia. Gdy zaczyn wyrośnie do miski dodajemy jajko i żółtko. Małym strumieniem wlewamy 1/4 letniego mleka. Delikatnie mieszamy i powoli wlewamy pozostałe mleko. Gdy składniki się połączą dodajemy przestudzone masło i zarabiamy gładkie i bardzo elastyczne ciasto.
Gotowe ciasto przekładamy do wysypanej mąką miski i szczelnie zakrywamy ją folią spożywczą lub tak jak ja woreczkiem foliowym. Odstawiamy do podwojenia objętości.
Borówki opłukujemy pod bieżącą wodą, ostrożnie osuszamy z nadmiaru wody, przekładamy do miski, dodajemy cukier i mieszamy. Odstawiamy.
Wyrośnięte ciasto przekładamy na podsypany mąką blat i dzielimy na 8 w miarę równych części. Z każdego kawałka formujemy kulkę, z której kolejno robimy owalny płaski "placek" o grubość około 1 cm. Środek każdego "placka" układamy porcję owoców i zamykamy drożdżówkę tworząc owalne bułeczki.
Tak przygotowane układamy na blasze wyłożonej papierem i odstawiamy do podrośnięcia. Wyrośnięte smarujemy rozmąconym żółtkiem.
Drożdżówki pieczemy w temp. 180 st przez około 25-30 minut.
Upieczone i ostudzone polewamy lukrem wykonanym z mleka oraz cukru pudru.
Mąkę, cukier puder oraz szczyptę soli przesiewamy do sporej miski ( ułatwi nam to wymieszanie składników). Na środku robimy dołek, w który wlewamy zaczyn i odstawiamy do wyrośnięcia. Gdy zaczyn wyrośnie do miski dodajemy jajko i żółtko. Małym strumieniem wlewamy 1/4 letniego mleka. Delikatnie mieszamy i powoli wlewamy pozostałe mleko. Gdy składniki się połączą dodajemy przestudzone masło i zarabiamy gładkie i bardzo elastyczne ciasto.
Gotowe ciasto przekładamy do wysypanej mąką miski i szczelnie zakrywamy ją folią spożywczą lub tak jak ja woreczkiem foliowym. Odstawiamy do podwojenia objętości.
Borówki opłukujemy pod bieżącą wodą, ostrożnie osuszamy z nadmiaru wody, przekładamy do miski, dodajemy cukier i mieszamy. Odstawiamy.
Wyrośnięte ciasto przekładamy na podsypany mąką blat i dzielimy na 8 w miarę równych części. Z każdego kawałka formujemy kulkę, z której kolejno robimy owalny płaski "placek" o grubość około 1 cm. Środek każdego "placka" układamy porcję owoców i zamykamy drożdżówkę tworząc owalne bułeczki.
Tak przygotowane układamy na blasze wyłożonej papierem i odstawiamy do podrośnięcia. Wyrośnięte smarujemy rozmąconym żółtkiem.
Drożdżówki pieczemy w temp. 180 st przez około 25-30 minut.
Upieczone i ostudzone polewamy lukrem wykonanym z mleka oraz cukru pudru.
bietka
misia5
Chociaż na początku ciasto wydawało się dość rzadkie, to i tak zaryzykowałam i nie żałuję ;)
misia5
Bardzo się ciesze, że jagodzianki Wam smakowały. Ciasto faktycznie jest rzadkie, ale dzięki temu drożdżówki są mega puszyste :) Osobiście uwielbiam to ciasto :)
ciasteczka
misia5
Otóż to :) Domowe jagodzianki są najlepsze :)
robaczek
misia5
Dziękuję :) Cieszę się, że jagodzianki Ci smakowały :)
Czekoladka 2
misia5
Dziękuję :) Moja rodzina je wprost uwielbia :)
lukrowanepierniczki
mocsłodkości
Czekoladka 2