SUPERPRZEPIS

Domowe jagodzianki

  • 5
  • misia5
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5
Domowe jagodzianki Więcej zdjęć (20)

Sezon na leśne borówki w pełni. Pierwsze własnoręcznie zebrane owoce jednomyślnie zostały przeznaczone na jagodzianki. Pyszne, lekkie mega puszyste ciasto drożdżowe i aromatyczne borówki w środku. Czegoż można chcieć więcej letnią porą na śniadanie?

Składniki:

Domowe jagodzianki

 

  • Składniki:
  • 500 g mąki typ 550
  • 120 g cukru pudru
  • 100 g rozpuszczonego i ostudzonego masła
  • 250 ml letniego mleka
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • szczypta soli

 

 

  • Nadzienie:
  • 400-500 g borówek czernic ( waga po przebraniu )
  • 2-3 łyżki cukru

 

  • Do posmarowania drożdżówek:
  • 1 żółtko
  • Lukier:
  • 30 ml mleka
  • cukier puder - ilość zależy od tego jak gęsty chcemy lukier ja dawałam na oko i cięzko mi podać dokładną ilość

Sposób przygotowania:

Domowe jagodzianki
Składniki do przygotowania zaczynu dokładnie mieszamy i odstawiamy.

Mąkę, cukier puder oraz szczyptę soli przesiewamy do sporej miski ( ułatwi nam to wymieszanie składników). Na środku robimy dołek, w który wlewamy zaczyn i odstawiamy do wyrośnięcia. Gdy zaczyn wyrośnie do miski dodajemy jajko i żółtko. Małym strumieniem wlewamy 1/4 letniego mleka. Delikatnie mieszamy i powoli wlewamy pozostałe mleko. Gdy składniki się połączą dodajemy przestudzone masło i zarabiamy gładkie i bardzo elastyczne ciasto.

Gotowe ciasto przekładamy do wysypanej mąką miski i szczelnie zakrywamy ją folią spożywczą lub tak jak ja woreczkiem foliowym. Odstawiamy do podwojenia objętości.

Borówki opłukujemy pod bieżącą wodą, ostrożnie osuszamy z nadmiaru wody, przekładamy do miski, dodajemy cukier i mieszamy. Odstawiamy.

Wyrośnięte ciasto przekładamy na podsypany mąką blat i dzielimy na 8 w miarę równych części. Z każdego kawałka formujemy kulkę, z której kolejno robimy owalny płaski "placek" o grubość około 1 cm. Środek każdego "placka" układamy porcję owoców i zamykamy drożdżówkę tworząc owalne bułeczki.

Tak przygotowane układamy na blasze wyłożonej papierem i odstawiamy do podrośnięcia. Wyrośnięte smarujemy rozmąconym żółtkiem.

Drożdżówki pieczemy w temp. 180 st przez około 25-30 minut.

Upieczone i ostudzone polewamy lukrem wykonanym z mleka oraz cukru pudru.
Domowe jagodzianki
Do miski z mąką, pudrem i solą dodajemy zaczyn
Domowe jagodzianki
Gdy zaczyn ruszy dodajemy żółtko jajko oraz mleko
Domowe jagodzianki
Ze składników zarabiamy gładkie i bardzo elastyczne ciasto
Domowe jagodzianki
Zarobione ciasto przekładamy do miski wysypanej delikatnie mąką
Domowe jagodzianki
Borówki opłukujemy pod bieżącą wodą
Domowe jagodzianki
Do borówek dodajemy cukier i ostrożnie mieszamy
Domowe jagodzianki
Ciasto odstawiamy aż podwoi objętość
Domowe jagodzianki
Wyrośnięte ciasto przekładamy na blat
Domowe jagodzianki
Ciasto dzielimy na porcje
Domowe jagodzianki
Z kawałków ciasta formujemy kulki
Domowe jagodzianki
Kulki rozpłaszczamy na kształt owalnego "placka"
Domowe jagodzianki
Na rozpłaszczony "placek" dajemy nadzienie
Domowe jagodzianki
Formujemy zgrabne drożdżówki
Domowe jagodzianki
Wyrośnięte drożdżówki smarujemy rozmąconym żółtkiem
Domowe jagodzianki
Drożdżówki pieczemy w temp. 180 st przez około 25-30 minut.
Domowe jagodzianki
Ostudzone jagodzianki polewamy lukrem
Domowe jagodzianki
Doskonałe jagodzianki na każdą porę dnia
Domowe jagodzianki
Idealne na śniadanie lub podwieczorek
Domowe jagodzianki
Pyszne domowej roboty jagodzianki