alaaa

alaaa

Złoty Ekspert
[Przepisów: 654]

Jagodzianki na oleju

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Jagodzianki zrobiłam na oleju ,wyszły bardzo puszyste i smaczne.

Jagodzianki na oleju Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Jagodzianki na oleju

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Jagodzianki na oleju
Letnie mleko wlać do naczynia z robota kuchennego w kruszyć drożdże ,dodać 2 łyżki cukru i 2 łyżki mąki pszennej przemieszać i odstawić aż drożdże podrosną.Do zaczynu drożdżowego dodać przesianą mąkę,jajko,cukier,esencję waniliową ,szczyptę soli oraz olej i za pomocą robota wyrobić gładkie i lśniące ciasto.Ciasto nakryć ściereczką bawełnianą i odstawić do podwojenia objętości. Ciasto przełożyć na podsypaną mąką stolnicę ,uformować wałek i podzielić na 16 części. Z każdej części uformować w dłoniach placek nałożyć po łyżce jagód i dokładnie zlepić,formując owalny kształt i układać na blasze wyłożonej matą silikonową. Odstawić na około 15 min do ponownego wyrośnięcia.Przed włożeniem do piekarnika posmarować za pomocą pędzelka lekko roztrzepanym białkiem.Piec w 180 st około 20 min.Wyjąć ostudzić. Zimne jagodzianki polukrować lub oprószyć cukrem pudrem. Nadzienie; jagody wymieszać z mąką i cukrem.
Jagodzianki na oleju
przed włożeniem do piekarnika posmarować białkiem
Jagodzianki na oleju
jagodzianki upiec na złoto w nagrzanym piekarniku

Tagi:

jajko jajka