Mysiunia

Mysiunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1806]

Zakwas na barszcz

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Na razie nikt jeszcze o tym nie myśli, ale za 10 miesięcy będzie jak znalazł, może komuś się przyda ten przepis - polecam.

Zakwas na barszcz Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Zakwas na barszcz

wszystkie

Sposób przygotowania:

Zakwas na barszcz
Buraki obieramy ze skóry i kroimy w plasterki. Obrane ząbki czosnku kroimy na połówki. W glinianym garnku układamy warstwe brukaków - czosnek, ziele angielskie i liście laurowe - buraki - czosnek i przyprawy - ponownie buraki.

Wodę z dodatkiem soli gotujemy i ostudzoną wlewamy do buraczków i dociskamy np. pokrywką. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 7 dni, jeśli w między czasie utworzy się piana to ją delikatnie zbieramy łyżką.

Po tym czasie przelewamy przez sito i wlewamy do słoików.

W lodówce można przechowywać nawet miesiąc.
Zakwas na barszcz
w taki sposób przygotowujemy zakwas buraczany

Tagi:

buraki