Sposób przygotowania:
Zakwas na barszcz
Buraki obieramy ze skóry i kroimy w plasterki. Obrane ząbki czosnku kroimy na połówki. W glinianym garnku układamy warstwe brukaków - czosnek, ziele angielskie i liście laurowe - buraki - czosnek i przyprawy - ponownie buraki.
Wodę z dodatkiem soli gotujemy i ostudzoną wlewamy do buraczków i dociskamy np. pokrywką. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 7 dni, jeśli w między czasie utworzy się piana to ją delikatnie zbieramy łyżką.
Po tym czasie przelewamy przez sito i wlewamy do słoików.
W lodówce można przechowywać nawet miesiąc.
Wodę z dodatkiem soli gotujemy i ostudzoną wlewamy do buraczków i dociskamy np. pokrywką. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 7 dni, jeśli w między czasie utworzy się piana to ją delikatnie zbieramy łyżką.
Po tym czasie przelewamy przez sito i wlewamy do słoików.
W lodówce można przechowywać nawet miesiąc.