agi0911

agi0911

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 100]

Zapiekana brukselka z makaronem i beszamelem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Smaczne wegetariańskie danie z brukselką i makaronem, zapiekane pod kołderka z beszamelu. Bardzo delikatna w smaku potrawa.

Zapiekana brukselka z makaronem i beszamelem

Składniki:

Zapiekana brukselka z makaronem i beszamelem

 

Sposób przygotowania:

Zapiekana brukselka z makaronem i beszamelem
Makaron kokardki ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić, przelać zimną wodą, osączyć.

Brukselkę opłukać i włożyć do gorącej wody i gotować około 5 minut. Następnie odcedzić i ostudzić. Marchewkę obrać i w całości gotować około 10 minut. Wystudzić i zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Cebulkę obrać i posiekać w kosteczkę.

Warzywa wymieszać z makaronem,ziarnami słonecznika, doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Naczynie żaroodporne wysmarować olejem i wyłożyć do niego połowę makaronu z warzywami, polewamy częścią beszamelu, wykładamy resztę makaronu, polewamy reszta beszamelu i posypujemy serem.

Zapiekankę włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i zapiekamy około 30 minut.