Sposób przygotowania:
Zapiekana brukselka z makaronem i beszamelem
Makaron kokardki ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić, przelać zimną wodą, osączyć.
Brukselkę opłukać i włożyć do gorącej wody i gotować około 5 minut. Następnie odcedzić i ostudzić. Marchewkę obrać i w całości gotować około 10 minut. Wystudzić i zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Cebulkę obrać i posiekać w kosteczkę.
Warzywa wymieszać z makaronem,ziarnami słonecznika, doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Naczynie żaroodporne wysmarować olejem i wyłożyć do niego połowę makaronu z warzywami, polewamy częścią beszamelu, wykładamy resztę makaronu, polewamy reszta beszamelu i posypujemy serem.
Zapiekankę włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i zapiekamy około 30 minut.
Brukselkę opłukać i włożyć do gorącej wody i gotować około 5 minut. Następnie odcedzić i ostudzić. Marchewkę obrać i w całości gotować około 10 minut. Wystudzić i zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Cebulkę obrać i posiekać w kosteczkę.
Warzywa wymieszać z makaronem,ziarnami słonecznika, doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Naczynie żaroodporne wysmarować olejem i wyłożyć do niego połowę makaronu z warzywami, polewamy częścią beszamelu, wykładamy resztę makaronu, polewamy reszta beszamelu i posypujemy serem.
Zapiekankę włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i zapiekamy około 30 minut.