Sposób przygotowania:
Zapiekanka z brukselki i brokułów
Brukselkę przebrać,usunąć zwiędłe i robaczywe liście i przekroić na połówki. Gotujemy brukselkę w osolonej wodzie około 30 minut..Brokuły przepłukać,jeżeli kupujemy świeże brokuły najlepiej podzielić je na różyczki i gotować w osobnym garnku niż brukselkę w osolonej wodzie około 20 minut.Ugotowane warzywa nie muszą być zbyt miękkie można skrócić czas gotowania. Ugotowane warzywa odsączamy z wody i przekładamy do naczynia do zapiekania.W garnku przygotowujemy sos. Wkładamy 3 stołowe łyżki masła,dodajemy 2 stołowe łyżki mąki ziemniaczanej i pół szklanki mleka i 1 stołową łyżkę miodu. Całość dobrze wymieszać i podgrzać na małym ogniu przez parę minut. Przygotowanym sosem polać warzywa. Na koniec posypać warzywa startym serem. Zapiekamy w nagrzanym piekarniku w 200 stopniach około 20-25 minut.