Koper

Koper

Złoty Ekspert
[Przepisów: 677]

Zapiekana ryba z warzywami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Ryba pieczona z warzywami i majonezem- zapieczony majonez tworzy bardzo fajny sos idealnie pasujący do ryby

Zapiekana ryba z warzywami Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Zapiekana ryba z warzywami

 

  • 4 filety z dorsza
  • 1/2 kg mrożonych warzyw (u mnie mieszanka z marchewki i różnych gatunków fasoli)
  • przyprawa do ryb
  • 1/2 szklanki majonezu

 

Sposób przygotowania:

Zapiekana ryba z warzywami
Rybę układamy w naczyniu żaroodpornym i posypujemy mieszanką przypraw do ryb. Mrożone warzywa wsypujemy na durszlak i przelewamy wrzątkiem. Następnie warzywa układamy na rybie w naczyniu żaroodpornym, tak, żeby tworzyły równą warstwę i całość pokrywamy majonezem. Ważne jest, żeby majonez był dobrej jakości. Naczynie wstawiamy do piekarnika i pieczmy w 180 stopniach przez ok 30 minut. Podajemy z ryżem.
Zapiekana ryba z warzywami
W naczyniu żaroodpornym układamy rybę i na niej warzywa
Zapiekana ryba z warzywami
Wszystko smarujemy warstwą dobrego majonezu
Zapiekana ryba z warzywami
Całość pieczemy w 180 stopniach przez pół godziny