Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Książka Kucharska: Rybny kramik Buni

Ryba z warzywami :

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Jedna z propozycji na sposób przyrządzania filetów rybnych . Najlepiej by była to Panga lub ryba do niej podobna.

Ryba z warzywami :

Składniki:

Ryba z warzywami :

 

  • 3 średnie filety z Pangi
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka ( mała lub ½ większej )
  • 1/8 selera
  • 2 cebule
  • 1 średni ogórek
  • ½ kostki bulionu rybnego Knorra
  • 1 ½ szklanki wody
  • ½ pęczka zielonej pietruszki
  • sól
  • pieprz mielony
  • 2 łyżki masła
  • olej słonecznikowy do smażenia
  • 2 łyżeczki sosu Tao-Tao
  • 1 jajko
  • 2 łyżki mleka
  • mąka
  • bułka tarta

 

Sposób przygotowania:

Ryba z warzywami :
Rybę posolić , popieprzyć , panierować w jajku roztrzepanym z mlekiem i bułce tartej zmieszanej z mąką . Smażyć na rumiano na oliwie. Pod koniec smażenia dodać 1 łyżkę masła. Odłożyć . Marchew, pietruszkę i seler obrać . Za pomocą obieraczki do ziemniaków pociąć na cienkie podłużne plasterki ( lub pokroić na wąskie słupki . Ogórka pokroić bez obierania w cienkie paski ( lub słupki ). Cebulę pokroić w plasterki .W woku rozgrzać 3 łyżki oliwy . Wrzucić warzywa, cebulę i ogórek i smażyć mieszając przez 10 minut. Zalać wodą . Dodać kostkę bulionową i sos Tao-Tao. Dusić warzywa przez 20 minut. Dodać 1 łyżkę masła . Doprawić mielonym pieprzem . Na warzywach położyć usmażoną rybę . Wok przykryć pokrywką i dusić 5 minut.