Sposób przygotowania:
Zapiekane caprese w cukiniiETAP 1
Cukinię myjemy o osuszamy. Tak przygotowaną przekrawamy na połowę. Delikatnie wyjmujemy część gniazda nasiennego.
ETAP 2
Środek cukinii oprószamy solą, pieprzem i bazylią. Przyprawioną przekładamy do naczynia żaroodpornego. Cukinię skrapiamy oliwą, delikatnie podlewamy wodą i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Warzywo zapiekamy około 25 minut w 180°C.
ETAP 3
Miedzy czasie ser odsączamy z zalewy i kroimy w plasterki. Pomidory myjemy, osuszamy i kroimy w plasterki.
ETAP 4
Podpieczoną cukinię wyjmujemy z piekarnika. Na jej wierzchu układamy naprzemiennie plasterek sera i pomidora. Całość oprószamy bazylią.
Cukinię z nadzieniem ponownie wkładamy do piekarnika. Zapiekamy ją jeszcze około 10 minut, do momentu jak ser się rozpuści.
Tak przygotowane danie wyjmujemy, skrapiamy oliwą, dekorujemy natką pietruszki i podajemy.
gusia1000