dobreśniadania

dobreśniadania

Kucharz
[Przepisów: 3]

Zapiekane gruszki z żurawiną i serem pleśniowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zapiekane gruszki z żurawiną i serem pleśniowym to szybka przystawka, którą zauroczycie niespodziewanych gości.

Zapiekane gruszki z żurawiną i serem pleśniowym Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Zapiekane gruszki z żurawiną i serem pleśniowym

 

  • 2 gruszki
  • 3 łyżki konfitury z żurawin
  • garść suszonych żurawin
  • 2 łyżki cukru
  • ser pleśniowy typu Roquefort (do smaku)

 

Sposób przygotowania:

Zapiekane gruszki z żurawiną i serem pleśniowym
Gruszki należy obrać ze skórki i pokroić na połówki. Za pomocą łyżeczki usuwamy gniazdka. Owoce umieszczamy w garnku z wrzątkiem, dodajemy cukier i gotujemy 10 minut. Ugotowane połówki gruszek przekładamy do naczynia do zapiekania, nakładamy do środka konfitury i suszone żurawiny, całość przykrywamy startym serem pleśniowym. Naczynie umieszczamy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni i pieczemy tak długo, aż ser ładnie się stopi. Wystarczy około 8 minut. Koniecznie podajemy ze świeżym pieczywem.
Zapiekane gruszki z żurawiną i serem pleśniowym
Po wyjęciu z piekarnika wygląda bardzo apetycznie.