Sposób przygotowania:
Zapiekane jabłka
Bułki pokroić na 1 cm plastry, Jabłka myjemy, obieramy i kroimy w cienkie plasterki. W miseczce mieszamy sok z cytryny, rodzynki, 2 łyżki cukru i aromat śmietankowy lub waniliowy,dodajemy jabłka.
W drugiej miseczce mieszamy mleko jajka i pozostały cukier.
Natłuszczone naczynie żaroodporne wykładamy warstwą pieczywa, następnie układamy jabłka, a następnie znowu warstwę pieczywa. Polewamy równomiernie masą mleczną.
Zapiekankę wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy około 25-30 minut.
W drugiej miseczce mieszamy mleko jajka i pozostały cukier.
Natłuszczone naczynie żaroodporne wykładamy warstwą pieczywa, następnie układamy jabłka, a następnie znowu warstwę pieczywa. Polewamy równomiernie masą mleczną.
Zapiekankę wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy około 25-30 minut.