Sposób przygotowania:
Zapiekane jabłka z niespodzianką
Przygotować niezbędne składniki. Pod bieżącą wodą umyć dokładnie jabłka, osuszyć je ręcznikami papierowymi, następnie obrać jabłka i usunąć gniazda nasienne ze środka jabłek. Do środka wydrążonego jabłka dodać miód, włożyć rodzynki, i suszoną żurawinę, całość oprószyć cynamonem, rodzynki i żurawinę wcześniej można namoczyć w winie. Całość posypać wiórkami kokosowymi i cukrem, na koniec należy skropić winem wytrawnym lub półwytrawnym. Jabłka zawinąć w folię aluminiową, ułożyć na natłuszczonej blasze i włożyć do piekarnika nagrzanego do temperatury około 160 -170 stopni C na około15- 20 minut. Po wyjęciu jabłka można polać lukrem lub sosem owocowym z ulubionych owoców lub polać czekoladą.
mariola1975