agnieszkalider

agnieszkalider

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 786]

Zapiekane jabłka z niespodzianką

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Jabłka zapiekane nadziewane bakaliami

Zapiekane jabłka z niespodzianką

Składniki:

Zapiekane jabłka z niespodzianką

 

  • jabłka 4 szt
  • wiórki kokosowe 2 łyżki
  • rodzynki 1 garść
  • żurawina 1 garść
  • wino półsłodkie 2 kieliszki
  • cukier puder 2 łyżeczki
  • miód 3 łyżki
  • cynamon 1 szczypta

Sposób przygotowania:

Zapiekane jabłka z niespodzianką
Przygotować niezbędne składniki. Pod bieżącą wodą umyć dokładnie jabłka, osuszyć je ręcznikami papierowymi, następnie obrać jabłka i usunąć gniazda nasienne ze środka jabłek. Do środka wydrążonego jabłka dodać miód, włożyć rodzynki, i suszoną żurawinę, całość oprószyć cynamonem, rodzynki i żurawinę wcześniej można namoczyć w winie. Całość posypać wiórkami kokosowymi i cukrem, na koniec należy skropić winem wytrawnym lub półwytrawnym. Jabłka zawinąć w folię aluminiową, ułożyć na natłuszczonej blasze i włożyć do piekarnika nagrzanego do temperatury około 160 -170 stopni C na około15- 20 minut. Po wyjęciu jabłka można polać lukrem lub sosem owocowym z ulubionych owoców lub polać czekoladą.