joanna3

joanna3

Szef Kuchni
[Przepisów: 38]

Zapiekane łazanki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Zapieczony makaron z kapustą i pieczarkami wydobywa z siebie cały aromat łazanek.Masło i przyprawy świetnie go podkreślają.

Zapiekane łazanki

Składniki:

Zapiekane łazanki

 

  • opakowanie makaronu łazanki lub wstążki
  • ćwiartka kapusty białej
  • 30 dag pieczarek
  • 2 cebula
  • pół kostki masła
  • olej
  • kminek mielony
  • majeranek
  • sól, pieprz
  • przyprawa do dań z kapusty

Sposób przygotowania:

Zapiekane łazanki
Kapustę kroimy w paski , oprószamy solą i mieszamy lekko ugniatając. Odstawiamy na pół godziny. W tym czasie smażymy na połowie masła cebulę a po przysmażeniu dodajemy pieczarki starte na tarce o dużych oczkach i gotujemy makaron al dente. Kapustę odgniatamy z soku i podsmażamy na pozostałym maśle podlewając wodą aby się nie przypaliła.Dusimy do miękkości.Do miękkiej kapusty dodajemy pieczarki z cebulą i przyprawiamy. Na wysmarowaną olejem formę wkładamy porcję makaronu ,a na nim kapustę i lekko razem mieszamy.Na wierzch kładziemy masło i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na 30 minut. Podajemy posypane szczypiorkiem.