marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Łazanki zapiekane z serem i parówkami.

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 1

Ciasto na makaron wyrobić,zagnieść,rozwałkować niezbyt cienko. Pokroić na łazanki,a te ugotować "al dente",odcedzić.Przekładać i zapiekać.

Łazanki zapiekane z serem i parówkami.

Składniki:

Łazanki zapiekane z serem i parówkami.

 

  • 2 szklanki mąki,
  • jajko,
  • sól,
  • niecała szklanka wody.
  • pół kilo parówek cienkich,
  • 20 g. tartego sera żółtego,
  • 1/2 l.wody na makaron,
  • 30 dag.suszonych pomidorów,
  • przyprawy ostre,np.pieprz kajeński lub ostra mielona papryka,
  • tłuszcz do naczynia żaroodpornego,
  • 20 dag.masła do polania zapiekanki.

Sposób przygotowania:

Łazanki zapiekane z serem i parówkami.
Składniki na makaron łazanki dać na stolnicę,wyrobić i zagnieść.
Rozwałkować,a potem ususzyć przed pokrojeniem,potem dopiero
pokroić na łazanki.Wrzucić do wrzącej i osolonej wody łazanki.Goto-
-wać "al dente",dając łyżkę oleju przeciwko sklejaniu się łazanek.O-
-dcedzić,przelać na durszlaku zimną wodą.W tym czasie wypakować parówki z osłonek,pokroić na plasterki lub na wpół i wzdłuż,ser żółty zetrzeć,a suszone pomidory wyjąć ze słoika i odważyć.Naczynie żaroodporne natłuścić,piekarnik nagrzać do
150-170 st.C.W tym czasie układać na dno naczynia po warstwie
łazanek,parówek,pomidorów suszonych posypując szczyptą przyprawy ostrej każdą warstwę,ale nie za dużo,można i trochę ziół
dla smaku,choć pomidory suszone już mają posmak ziół oraz start-
-ym serem.Potem wstawić naczynie do piekarnika na 30-35 min.
Zapiekać danie,a po wyjęciu polać stopionym masłem.