EwelinaP

EwelinaP

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 266]

Zapiekane rożki z kiełbaską, chrupiącymi warzywami

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 15
  • KALORIE: 150
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Pieczone rożki faszerowane pachnącą, prawdziwą kiełbaską w towarzystwie zdrowych, chrupiących i kolorowych warzyw, delikatnego sera i aromatycznej kolendry to ciekawa propozycja imprezowej przekąski.

Zapiekane rożki z kiełbaską, chrupiącymi warzywami

Składniki:

Zapiekane rożki z kiełbaską, chrupiącymi warzywami

 

  • 5 placków tortilli
  • 300g kiełbasek z szynki
  • 1 czerwona papryka
  • 1 puszka kukurydzy
  • 3 łyżki zielonego groszku konserwowego
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 250g mozzarelli
  • 1 pęczek kolendry
  • 3 łyżki majonezu
  • 3 łyżek ketchupu
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Zapiekane rożki z kiełbaską, chrupiącymi warzywami

ETAP 1:

Kiełbaski z szynki pokroić w drobną kostkę. Paprykę czerwoną umyć, usunąć gniazdo nasienne i pokroić w kostkę. Kukurydzę odsączyć z zalewy, a cebulę i czosnek drobno posiekać. Mozzarellę zetrzeć na tarce o dużych oczkach, a kolendrę drobno posiekać.

ETAP 2:

Wszystkie składniki przełożyć do miski, dodać majonez, ketchup, wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem.

ETAP 3:

Każdy placek tortilli pokroić na 3 części, następnie na każdy kawałek tortilli nałożyć farsz i zwinąć w rożek.

ETAP 4:

Wszystkie rożki ułożyć łączeniem do dołu na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec około 15-20minut.