Sposób przygotowania:
Zakręcony chlebek z pomidorowym nadzieniemWykonanie rozczynu i ciasta:
Drożdże rozcieramy z cukrem, ciepłym mlekiem i mąką. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 15-20 minut, żeby rozczyn ,,ruszył''.
Ciasto: Do miski wsypujemy mąkę i sól, dodajemy masło lub margarynę, rozcieramy z mąką, dodajemy rozczyn i zagniatamy ciasto. Ciasto przykrywamy ściereczką i ponownie odstawiamy w ciepłe miejsce na około godzinę do wyrośnięcia.
Wykonanie nadzienia:
Gdy ciasto rośnie przygotowujemy nadzienie. Czosnek i cebulę obieramy, kroimy w kostkę. Następnie przesmażamy na oleju, uważamy, żeby nie przypiec, bo czosnek będzie gorzki, dodajemy pomidory z puszki i dusimy do miękkości. Pod koniec dodajemy koncentrat i przyprawiamy do smaku solą, ziołami i papryką. Studzimy.
Wykonanie chlebka:
Ciasto wałkujemy na prostokąt tak długi, żeby zmieścił nam się do keksówki. Na ciasto rozsmarowujemy nadzienie i plasterki mozzarelli. Następnie zwijamy w rulon.
Do pieczenia:
Rulon z ciasta przenosimy ostrożnie do foremki keksówki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około 7 cm x 30 cm x 8 cm.
Pieczenie:
Chlebek pieczemy w temperaturze 180 stopni do zrumienienia przez około 50-60 minut. Upieczony lekko studzimy.
Podanie:
Lekko przestudzony chlebek kroimy ostrym nożem. Podajemy i smacznego życzę.
Moje rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Chlebek można pokroić na 12 sporych porcji.
Najlepiej kroić lekko przestudzony, gorący będzie się rozpadał.