Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Zakręcony chlebek z pomidorowym nadzieniem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Smakuje na ciepło jak i na gorąco. Można przygotować na obiad, kolację, przekąskę czy imprezę. Gorący trochę źle się kroi, więc warto chwilę odczekać i pokroić. Polecam bo jest pyszny.

Zakręcony chlebek z pomidorowym nadzieniem

Składniki:

Zakręcony chlebek z pomidorowym nadzieniem

Rozczyn:

  • 4 dag świeżych drożdży
  • niepełna szklanka mleka ciepłego
  • 2 łyżeczki cukru
  • 2 łyżki mąki tortowej

Ciasto:

Nadzienie:

  • 1 puszka pomidorów
  • 3 duże cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • olej do smażenia
  • sól do smaku
  • 4 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • zioła prowansalskie według uznania
  • bazylia suszona według uznania
  • oregano suszone według uznania
  • 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
  • 2 kulki mozzarelli ( po 125 g każda )

Dodatkowo:

Sposób przygotowania:

Zakręcony chlebek z pomidorowym nadzieniem

Wykonanie rozczynu i ciasta:

Zakręcony chlebek z pomidorowym nadzieniem
Z podanych składników ykonujemy rozczyn i ciasto.

Drożdże rozcieramy z cukrem, ciepłym mlekiem i mąką. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 15-20 minut, żeby rozczyn ,,ruszył''.

Ciasto: Do miski wsypujemy mąkę i sól, dodajemy masło lub margarynę, rozcieramy z mąką, dodajemy rozczyn i zagniatamy ciasto. Ciasto przykrywamy ściereczką i ponownie odstawiamy w ciepłe miejsce na około godzinę do wyrośnięcia.

Wykonanie nadzienia:

Zakręcony chlebek z pomidorowym nadzieniem
Z podanych skladniów wykonujemy nadzienie do chlebka.

Gdy ciasto rośnie przygotowujemy nadzienie. Czosnek i cebulę obieramy, kroimy w kostkę. Następnie przesmażamy na oleju, uważamy, żeby nie przypiec, bo czosnek będzie gorzki, dodajemy pomidory z puszki i dusimy do miękkości. Pod koniec dodajemy koncentrat i przyprawiamy do smaku solą, ziołami i papryką. Studzimy.

Wykonanie chlebka:

Zakręcony chlebek z pomidorowym nadzieniem
Na ciasto rozwałkowane wykładamy przygotowane nadzienie.

Ciasto wałkujemy na prostokąt tak długi, żeby zmieścił nam się do keksówki. Na ciasto rozsmarowujemy nadzienie i plasterki mozzarelli. Następnie zwijamy w rulon.

Do pieczenia:

Zakręcony chlebek z pomidorowym nadzieniem
Chlebe zwijamy i przekładamy do foremki keksówki.

Rulon z ciasta przenosimy ostrożnie do foremki keksówki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około 7 cm x 30 cm x 8 cm.

Pieczenie:

Zakręcony chlebek z pomidorowym nadzieniem
Chlebek pieczemy do ładnego zrumienienia się.

Chlebek pieczemy w temperaturze 180 stopni do zrumienienia przez około 50-60 minut. Upieczony lekko studzimy.

Podanie:

Zakręcony chlebek z pomidorowym nadzieniem
Gotowy chlebek kroimy w grube plastry i podajemy. Smacznego.

Lekko przestudzony chlebek kroimy ostrym nożem. Podajemy i smacznego życzę.

Moje rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Chlebek można pokroić na 12 sporych porcji.
Najlepiej kroić lekko przestudzony, gorący będzie się rozpadał.