SUPERPRZEPIS

Koszyczki z chleba tostowego i pieczarek

  • 8
  • Babeczka35
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 3
Koszyczki z chleba tostowego i pieczarek

Pyszne koszyczki z chleba tostowego, zapieczone z masą pieczarkowo jajeczno śmietankową. Smakują na gorąco jak i na zimno. Polecam na przekąskę.

Składniki:

Koszyczki z chleba tostowego i pieczarek

Składniki:

Sposób przygotowania:

Koszyczki z chleba tostowego i pieczarek

Wykonanie nadzienia:

Koszyczki z chleba tostowego i pieczarek
Z podanych składników wykonujemy nadzienie pieczarkowe.

Pieczarki i cebulę obieramy. Pieczarki płuczemy, odsączamy dokładnie z wody i kroimy w półplasterki. Cebulę kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy pieczarki i cebulę, przesmażamy, podlewamy gorącą wodą i dusimy do miękkości. Odparowujemy cały płyn i studzimy. Jajka roztrzepujemy ze śmietaną, dodajemy pieczarki z cebulą, starty ser, przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, lubczykiem i dokładnie mieszamy.

Przygotowanie chleba:

Koszyczki z chleba tostowego i pieczarek
Następnie przygotowujemy formę i chleb tostowy.

Foremkę do pieczenia muffinek smarujemy cieniutko masłem lub margaryną. Chleb tostowy za pomocą wałka do ciasta lekko rozwałkujmy. Następnie wkładamy go do formy formując koszyczki.

Do pieczenia:

Koszyczki z chleba tostowego i pieczarek
Koszyczki chlebowe napełniamy nadzieniem pieczarkowym.

Następnie do koszyczków chlebowych wlewamy przygotowaną masę pieczarkową.

Pieczenie:

Koszyczki z chleba tostowego i pieczarek
Nastepnie koszyczki z nadzieniem pieczemy do zrumienienia się.

Pieczemy do ładnego zrumienienia się w temperaturze 180 stopni przez około 25-30 minut.

Podanie:

Koszyczki z chleba tostowego i pieczarek
Gotowe, upieczone podajemy a ja smacznego życzę.

Podajemy. Smacznego życzę.