Sposób przygotowania:
zapiekane rzodkiewki
Rzodkiewki odcinamy od liści i myjemy dokładnie. Następnie gotujemy je przez 15 min w lekko osolonej wodzie. Podczas czasu ich gotowania łyżkę masła roztapiamy w garnku o grubym dnie. Dodajemy do niego łyżkę mąki smażymy aby powstała biała zasmażka. Następnie dodajemy do niej zimne mleko ciągle ubijając aż do momentu zagotowania. Z jajek żółtka oddzielamy od białek i łączymy z sosem. Z cytryny wyciskamy sok i dodajemy do sosu, dokładnie mieszamy. Doprawiamy gałką, cukrem i solą. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem. Rzodkiewki po ugotowaniu odcedzamy i wkładamy do naczynia. Całość zalewamy przygotowanym sosem. Ser Ścieramy na tarce i posypujemy górę. W takiej formie zapiekamy 15 min w temp 190C. Szczypiorek myjemy i posypujemy nim zapieczone rzodkiewki.