iskierka.ag

iskierka.ag

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 682]

Zapiekane skrzydełka w panierce

  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Bardzo lubię mięso ze skrzydełek, jest bardzo miękkie i delikatne. Po takim przygotowaniu mięso jest aromatyczne i pyszne, świetnie smakuje z surówkami z kapusty.

Zapiekane skrzydełka w panierce

Składniki:

Zapiekane skrzydełka w panierce

 

  • 1 kg skrzydełek z kurczaka,
  • łyżeczka granulowanego czosnku,
  • 1/2 łyżeczki papryki ostrej,
  • 1/2 łyżeczki papryki słodkiej,
  • łyżka miodu,
  • łyżka octu winnego, łyżka sosu sojowego,
  • 3 szklanki mąki pszennej,
  • 3 jajka,
  • 1 szklanka keczupu,
  • 2 szklanki rosołu,
  • łyżeczka przyprawy curry.

Sposób przygotowania:

Zapiekane skrzydełka w panierce

ETAP 1:

Ze skrzydełek wyjmujemy kości. Papryki łączymy, dodajemy czosnek granulowany, miód, ocet winny, sos sojowy. W marynatę wkładamy mięso, zostawiamy na 2 godziny. Jajka rozkłócamy, mąkę mieszamy z curry.

Każde skrzydełko moczymy w jajkach i panierujemy w mące, obsmażamy na złoto. Układamy w naczyniu żaroodpornym. Keczup mieszamy z rosołem, solimy do smaku. Zalewamy skrzydełka, przykrywamy i pieczemy 30 minut w temp. 170 stopni.