Sposób przygotowania:
Roladki z mięsa wieprzowego
Ogórki, suszone pomidory i boczek pokroić w kostkę. Mięso pokroić na porcje, zbić tłuczkiem na cienkie płaty, natrzeć przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą i pieprzem.
Posmarować musztardą, posypać posiekaną natką pietruszki i cebulą. Na każdy kawałek mięsa ułożyć porcję boczku, ogórków i pomidorów. Zwinąć, zawiązać nitką kuchenną. Ułożyć w głębokiej blaszce lub w naczyniu do pieczenia, oprószyć papryką, skropić olejem. Na wierzchu położyć pokrojone w wiórki masło . Włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i upiec na rumiano. Rumiane roladki przełożyć do garnka, podlać odrobiną wody lub bulionu, dusić do miękkości.
Przed podaniem z roladek usunąć sznurek.
Posmarować musztardą, posypać posiekaną natką pietruszki i cebulą. Na każdy kawałek mięsa ułożyć porcję boczku, ogórków i pomidorów. Zwinąć, zawiązać nitką kuchenną. Ułożyć w głębokiej blaszce lub w naczyniu do pieczenia, oprószyć papryką, skropić olejem. Na wierzchu położyć pokrojone w wiórki masło . Włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i upiec na rumiano. Rumiane roladki przełożyć do garnka, podlać odrobiną wody lub bulionu, dusić do miękkości.
Przed podaniem z roladek usunąć sznurek.