Sposób przygotowania:
Pierogi z kaczką i jabłkiemciasto
Wszystkie składniki na ciasto łączymy, wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto.
Ciasto ma być miękkie i elastyczne, ale nie może lepić się do rąk, w razie potrzeby podsypujemy jeszcze odrobiną mąki i dokładnie wyrabiamy.
Przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy na minimum 30 minut.
farsz
Cebule drobno siekamy i szklimy na 2- łyżkach oleju,
Jabłko obieramy i ścieramy na dużych oczka, dodajemy do cebuli i smażymy razem aż odparuje cały sok z jabłka a cebulka i jabłka trochę się przyrumienią, dodajemy szczyptę cynamonu, mieszamy i odstawiamy do wystudzenia
Mięso mielimy, dodajemy do niego cebulkę z jabłkiem, jajko, majeranek i resztę przypraw i rosół ( jeżeli mięso jest dość wilgotne opuszczamy ten składnik) mieszamy do połączenia się składników.
gotowanie
Ciasto wałkujemy, niezbyt cienko, szklanką wykrawamy kółeczka, rozkładamy farsz i dokładnie zlepiamy brzegi.
Pierogi gotujemy w osolonym wrzątku 2-3 minuty od wypłynięcia.
Podajemy polane roztopionym masełkiem.