reanja

reanja

Złoty Ekspert
[Przepisów: 671]

Pierogi z kaczką i jabłkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Do tego przepisu będę wracała jeszcze nie raz- okazał sie hitem wśród domowników. Udało mi się kupić porcje rosołową z kaczki właśnie, mięsa niewiele ale szkoda wyrzucić

Pierogi z kaczką i jabłkiem Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Pierogi z kaczką i jabłkiem

 

  • wyszły 32 szt.

 

  • 500 g mąki
  • 125-130 gorącej wody
  • 125-130 ciepłego mleka
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 łyżki oleju/rozpuszczonego masła

 

  • Farsz:
  • 250 g mięsa gotowanego z kaczki
  • 1/2 średnia cebula
  • 1 kwaśne jabłko
  • 5 łyżek rosołu
  • 1 jajko
  • garść majeranku
  • płaska łyżeczka białego pieprzu ( można mniej , do smaku)
  • płaska łyżeczka czosnku granulowanego
  • szczypta cynamonu

Sposób przygotowania:

Pierogi z kaczką i jabłkiem

ciasto

Pierogi z kaczką i  jabłkiem
ciasto nie może sie lepić do rąk, jeżeli trzeba to dosypujemy jeszcze troche mąki

Wszystkie składniki na ciasto łączymy, wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto.

Ciasto ma być miękkie i elastyczne, ale nie może lepić się do rąk, w razie potrzeby podsypujemy jeszcze odrobiną mąki i dokładnie wyrabiamy.

Przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy na minimum 30 minut.

farsz

Pierogi z kaczką i  jabłkiem
jabłka z cebulą mocno podsmażamy i odparowujemy

Cebule drobno siekamy i szklimy na 2- łyżkach oleju,

Jabłko obieramy i ścieramy na dużych oczka, dodajemy do cebuli i smażymy razem aż odparuje cały sok z jabłka a cebulka i jabłka trochę się przyrumienią, dodajemy szczyptę cynamonu, mieszamy i odstawiamy do wystudzenia

Mięso mielimy, dodajemy do niego cebulkę z jabłkiem, jajko, majeranek i resztę przypraw i rosół ( jeżeli mięso jest dość wilgotne opuszczamy ten składnik) mieszamy do połączenia się składników.

gotowanie

Pierogi z kaczką i  jabłkiem
porcja niewielka ale za to pyszna:) polecam

Ciasto wałkujemy, niezbyt cienko, szklanką wykrawamy kółeczka, rozkładamy farsz i dokładnie zlepiamy brzegi.

Pierogi gotujemy w osolonym wrzątku 2-3 minuty od wypłynięcia.

Podajemy polane roztopionym masełkiem.


Tagi:

danie pierogi