Sposób przygotowania:
Pierogi z kapustą mocno grzybowe
Grzyby zalewamy wrzątkiem na ok 15 min. Wyjmujemy i drobno kroimy.
Na patelni rozgrzewamy masło i dodajemy przygotowane grzyby, podsmażamy i podlewamy wodą.
Dusimy ok 20 min. Grzyby przekładamy do rondla i dodajemy pokrojoną kapustę.
Na patelni lekko rumienimy cebulę i dodajemy do kapusty. Podlewamy wodą, solimy i dodajemy liść laurowy. Dusimy aż kapusta zacznie mięknąć.
Przestawiany na mały ogień i doprawiamy kapustę solą, pieprzem i zmielonym suszem grzybowym( u mnie z kani). Zostawiamy odkrytą na maleńkim ogniu by odparował płyn z kapusty. Dodajemy bułkę tartą i przestudzamy.
Do mąki dodajemy gorącą wodę i mieszamy nożem gdy troszkę przestygnie zagniatamy. Ciasto dzielimy na części i wałkujemy plaski a następnie szklanką wycinamy krążki nakładamy kapuściany farsz i zlepiamy pierogi. Gotujemy w osolonym wrzątku z dodatkiem oleju ok 2 min od wypłynięcia.
Po wyjęciu można okrasić cebulką przesmażoną na maśle albo podawać z sosem.
Na patelni rozgrzewamy masło i dodajemy przygotowane grzyby, podsmażamy i podlewamy wodą.
Dusimy ok 20 min. Grzyby przekładamy do rondla i dodajemy pokrojoną kapustę.
Na patelni lekko rumienimy cebulę i dodajemy do kapusty. Podlewamy wodą, solimy i dodajemy liść laurowy. Dusimy aż kapusta zacznie mięknąć.
Przestawiany na mały ogień i doprawiamy kapustę solą, pieprzem i zmielonym suszem grzybowym( u mnie z kani). Zostawiamy odkrytą na maleńkim ogniu by odparował płyn z kapusty. Dodajemy bułkę tartą i przestudzamy.
Do mąki dodajemy gorącą wodę i mieszamy nożem gdy troszkę przestygnie zagniatamy. Ciasto dzielimy na części i wałkujemy plaski a następnie szklanką wycinamy krążki nakładamy kapuściany farsz i zlepiamy pierogi. Gotujemy w osolonym wrzątku z dodatkiem oleju ok 2 min od wypłynięcia.
Po wyjęciu można okrasić cebulką przesmażoną na maśle albo podawać z sosem.