katarzynka455

katarzynka455

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1651]

Pierogi z kapustą mocno grzybowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pierogi z kapustą i grzybami to danie będące w wielu rodzinach nieodzowną częścią wigilijnej kolacji. Dobre z barszczykiem albo okraszone cebulką czy też sosem grzybowym.

Pierogi z kapustą mocno grzybowe

Składniki:

Pierogi z kapustą mocno grzybowe

 

  • mąka 70 dag
  • woda gorąca ok 2 szkl
  • kapusta kiszona 3 duże garści
  • grzyby suszone o 1 1/2 szkl
  • cebula 1 szt
  • liść laurowy
  • sól i pieprz
  • zmielony susz grzybowy
  • olej
  • masło

Sposób przygotowania:

Pierogi z kapustą mocno grzybowe
Grzyby zalewamy wrzątkiem na ok 15 min. Wyjmujemy i drobno kroimy.

Na patelni rozgrzewamy masło i dodajemy przygotowane grzyby, podsmażamy i podlewamy wodą.

Dusimy ok 20 min. Grzyby przekładamy do rondla i dodajemy pokrojoną kapustę.

Na patelni lekko rumienimy cebulę i dodajemy do kapusty. Podlewamy wodą, solimy i dodajemy liść laurowy. Dusimy aż kapusta zacznie mięknąć.

Przestawiany na mały ogień i doprawiamy kapustę solą, pieprzem i zmielonym suszem grzybowym( u mnie z kani). Zostawiamy odkrytą na maleńkim ogniu by odparował płyn z kapusty. Dodajemy bułkę tartą i przestudzamy.

Do mąki dodajemy gorącą wodę i mieszamy nożem gdy troszkę przestygnie zagniatamy. Ciasto dzielimy na części i wałkujemy plaski a następnie szklanką wycinamy krążki nakładamy kapuściany farsz i zlepiamy pierogi. Gotujemy w osolonym wrzątku z dodatkiem oleju ok 2 min od wypłynięcia.

Po wyjęciu można okrasić cebulką przesmażoną na maśle albo podawać z sosem.