iziona

iziona

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1306]

Zapiekane ziemniaczki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 18

Tak przygotować ziemniaki możemy sobie przez cały rok, ale tylko teraz będą smakować tak wyjątkowo. Wystarczy do nich podać tylko kefir lub ogórka małosolnego.

Zapiekane ziemniaczki Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Zapiekane ziemniaczki

 

  • 1 kg młodych ziemniaków
  • 2 pętka kiełbasy śląskiej lub zwyczajnej
  • 1 szklanka śmietany 30%
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 pęczka koperku
  • przyprawy

Sposób przygotowania:

Zapiekane ziemniaczki
Ziemniaki obrać i pokroić w średniej grubości plasterki, następnie przełożyć je do zwykłej blaszki od ciasta i dołożyć pokrojoną w plasterki kiełbasę. Śmietanę wymieszać z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i posiekanym koperkiem, doprawić do smaku solą i pieprzem.

Ziemniaki delikatnie posypać sola oraz pieprzem, dolać śmietankę i wymieszać.

Piekarnik nagrzać do 220st i wstawić blaszkę, piec około 30-35 minut, czas pieczenia zależy od grubości plasterków ziemniaka.
Zapiekane ziemniaczki