Justyna92

Justyna92

Złoty Ekspert
[Przepisów: 951]

Zapiekanka z gnocchi

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 17

Zapiekanka z bekonem cukinią , paprykami , pieczarkami ,porem i gnocchi z serem mozzarella. Bardzo dobra.

Zapiekanka z gnocchi  Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zapiekanka z gnocchi

 

  • 2 opakowania gnocchi
  • 1 papryka czerwona
  • 1 papryka pomarańczowa 
  • 1 papryka zielona 
  • 1 średnia marchewka
  • 1/2 małej pietruszki
  • kawałek pora
  • 1 duża cebula
  • 1 cukinia
  • 500 g pieczarek
  • 2 duże ząbki czosnku
  • 100 ml kremówki
  • 2 kulki mozzarelli
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 3 łyżki oliwy
  • sól i pieprz do smaku
  • kilka plasterków bekonu

Sposób przygotowania:

Zapiekanka z gnocchi
Gnocchi ugotować według przepisu na opakowaniu.

Marchewkę i pietruszkę obrać i zetrzeć na tarce. Paprykę pokroić na paseczki, pieczarki obrać i pokroić na plasterki.

Cukinie i pora pokroić w pół plasterki. Warzywa podsmażyć na oleju, dusić je aż będą miękkie można podlać 2-3 łyżkami wody.

Do podduszonych warzyw dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, paprykę w proszku, dużą szczyptę pieprzu, sól oraz kremówkę. Gotujemy ok 8 minut mieszając. Bekon pokroić na plasterki i usmażyć.

Gnocchi wymieszać z warzywami i beconem dodać połowę pokrojonej w kostkę mozzarelli i przełożyć do naczynia żaroodpornego.

Na wierzchu poukładać plasterki mozzarelli i piec 20 minut w temp 180 stopni
Zapiekanka z gnocchi
Gnocchi ugotować według przepisu na opakowaniu.
Zapiekanka z gnocchi
Warzywa podsmażyć na oleju , dusić je aż będą miękkie można podlać 2-3 łyżkami wody .
Zapiekanka z gnocchi
Bekon pokroić na plasterki i usmażyć. Dodać do warzyw
Zapiekanka z gnocchi
Gnocchi wymieszać z warzywami i bekonem dodać połowę pokrojonej w kostkę mozzarelli i przełożyć do naczynia żaroodpornego.