Zapiekanka ala gołąbki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zapiekankę przyrządzam na niedzielny obiad .Jest błyskawiczna w wykonaniu.

Zapiekanka ala gołąbki

Składniki:

Zapiekanka ala gołąbki

 

  • 4torebki ryżu
  • 0,5 kg mięsa mielonego
  • 2średnie cebule
  • 1duża śmietana
  • mały koncentrat pomidorowy (2łyżeczki)
  • 0,5 łyżeczki cukru , sól i pieprz
  • naczynie żaroodporne
  • olej do smażenia
  • kucharek
  • duża miska

Sposób przygotowania:

Zapiekanka ala gołąbki
Gotujemy ryż w garnku 20 minut. Odcedzamy. Obieramy cebulę , kroimy w kostkę. Smażymy na oleju.ugotowany ryż wrzucamy do miski , dodajemy mięso mielone (surowe) , nastepnie cebulę. Przygotowujemy sos ; mieszamy całą śmietanę z 2 łyżeczkami koncentratu dodajemy cukier sól i pieprz do smaku i posypujemy kucharkiem.Do naczynia żaroodpornego wrzucamy ryż wymieszany z mięsem mielonym i cebulą.Polewamy wytworzonym sosem.Pieczemy 1 godzinę w temp 180stopni.