MałaMi89

MałaMi89

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 280]

Zapiekanka chlebowa pt. Nic się nie może zmarnować

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Ta zapiekanka to doskonały sposób na posprzątanie lodówki i spożytkowanie lekko już czerstwego chleba. Dodatek gotowanych jajek był eksperymentalny, a smakowo świetnie się wpasował! To też sposób na niezapowiedzianych gości :)

Zapiekanka chlebowa pt. Nic się nie może zmarnować Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zapiekanka chlebowa pt. Nic się nie może zmarnować

 

Sposób przygotowania:

Zapiekanka chlebowa pt. Nic się nie może zmarnować
Kiełbasę i kabanosa kroimy w drobniejsze kawałki, podsmażamy na niewielkiej ilości oleju aż się zrumieni, dodajemy posiekaną cebulę i czosnek - szklimy. Następnie dodajemy papryki pokrojone w paseczki, a gdy się przesmażą i stracą surowość dodajemy kawałki pomidora obranego ze skórki oraz przyprawiamy. Dno naczynia żaroodpornego smarujemy masłem, układamy na całości kromki chleba, wykładamy cały farsz z patelni i przykrywamy chlebem. 2 jajka rozkłócamy, mieszamy ze śmietaną i polewamy dokładnie po całej zapiekance, Rozrzucamy pokrojone w kostkę jajka na twardo i przykrywamy plastrami żółtego sera. Zapiekamy około 20 minut w 180 stopniach.
Zapiekanka chlebowa pt. Nic się nie może zmarnować
Natłuszczone dno naczynia wykładamy chlebem
Zapiekanka chlebowa pt. Nic się nie może zmarnować
Na patelni przygotowujemy farsz według przepisu
Zapiekanka chlebowa pt. Nic się nie może zmarnować
Farsz rozprowadzamy na chlebie w naczyniu
Zapiekanka chlebowa pt. Nic się nie może zmarnować
Polewamy jajkiem ze śmietaną i rozkładamy ser