Sposób przygotowania:
Zapiekanka jabłkowa w kremie
Przygotowanie;
Duże winne jabłka umyć pod letnią wodą,osuszyć,obrać z gniazd nasiennych.Włożyć do małego garnka z wodą,dosypać łyżkę cukru.Jabłka obgotować.Osączyć delikatnie z powstałego soku,i ułożyć w misce częścią wypukłą w dół.Po łyżeczce schłodzonych konfitur położyć oddzielnie na każdym jabłku.Oddzielić żółtka od białek uprzednio myjąc jajka.Żółtka utrzeć z pozostałą częścią cukru,a białka ubić na sztywną pianę dodając stopniowo do masy żółtkowej na przemian z bułką tartą.Delikatnie wymieszać.Masą przykryć jabłka.Piec w lekko nagrzanym piekarniku około 15-20 minut do zarumienienia się.Podawać ciepłe.
Duże winne jabłka umyć pod letnią wodą,osuszyć,obrać z gniazd nasiennych.Włożyć do małego garnka z wodą,dosypać łyżkę cukru.Jabłka obgotować.Osączyć delikatnie z powstałego soku,i ułożyć w misce częścią wypukłą w dół.Po łyżeczce schłodzonych konfitur położyć oddzielnie na każdym jabłku.Oddzielić żółtka od białek uprzednio myjąc jajka.Żółtka utrzeć z pozostałą częścią cukru,a białka ubić na sztywną pianę dodając stopniowo do masy żółtkowej na przemian z bułką tartą.Delikatnie wymieszać.Masą przykryć jabłka.Piec w lekko nagrzanym piekarniku około 15-20 minut do zarumienienia się.Podawać ciepłe.