Sposób przygotowania:
Zapiekanka makaronowa 7
Makaron gotujemy al'dente w osolonej wodzie, odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju i smażymy na nim do miękkości mięso - doprawiamy solą oraz pieprzem. Na nowej ptaelni rozgrzewamy olej i smażymy na nim pokrojone w kostkę cebule oraz drobno posiekany czosnek, kiedy cebula się zeszkli dodajemy pomidory w puszce i całosć prażymy na wolnym ogniu 2-3 minuty (doprawiamy solą, pieprzem oraz słodką i ostrą papryką), a następnie dodajemy usmazone wcześniej mięso i chwilę razem smażymy. Na sam koniec dodajemy odcedzoną kukurydzę i mieszamy. W naczyniu żaroodpornym układamy na przemian warstwy sera, makaronu i mięsa (zaczynamy od sera i kończymy na serze). Pieczemy całość ok 40 minut pod przykryciem w temp 190*