eli_555

eli_555

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1833]

Makaronowa zapiekanka Eli

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Przygotowałam zapiekankę makaronową Do zapiekanki dodałam pierś kurczaka, trzy kolorowe papryki, por i ser.

Makaronowa zapiekanka Eli

Składniki:

Makaronowa zapiekanka Eli

mięso

  • 4 pojedyncze piersi kurczaka
  • 1 łyżka przyprawy do kurczaka
  • 1 łyżka czosnku granulowanego
  • 1 łyżka papryki słodkiej
  • 4 łyżki oleju rzepakowego

por

  • 1 duży por
  • 3 łyżki oleju
  • sól do smaku

papryka

sos

dodatkowo

  • 400 g razowego makaronu penne
  • 250 g sera żółtego

Sposób przygotowania:

Makaronowa zapiekanka Eli

przygotowanie składników

Makaronowa zapiekanka Eli
Przygotować wszystkie składniki zapiekanki.

Piersi kurczaka pokroić w plastry i lekko rozbić tłuczkiem. Do mięsa dodać przyprawę do kurczaka, czosnek, paprykę, olej i wymieszać. Papryki opłukać, osuszyć, usunąć szypułki i nasiona. Papryki pokroić w paski. Por opłukać , osuszyć i pokroić w półkrążki. Na patelni rozgrzać olej, dodać pory, posolić i chwilę smażyć aż lekko zmiękną. Ser zetrzeć na tarce z dużymi oczkami. Przygotować makaron, śmietanę, wodę i jajka

przygotowanie zapiekanki

Makaronowa zapiekanka Eli
Makaron wsypać do dużego naczynia żaroodpornego.

Na dno dużego naczynia żaroodpornego wsypać suchy makaron.

przygotowanie zapiekanki cd

Makaronowa zapiekanka Eli
Połowę mięsa rozłożyć na suchym makaronie.

Na makaronie rozłożyć połowę mięsa.

przygotowanie zapiekanki cd

Makaronowa zapiekanka Eli
Połowę usmażonego pora rozłożyć na mięsie.

Na mięsie rozłożyć połowę pora.

przygotowanie zapiekanki cd

Makaronowa zapiekanka Eli

Na porze rozłożyć połowę papryki.

przygotowanie zapiekanki cd

Makaronowa zapiekanka Eli

Papryki posypać połową sera.

przygotowanie zapiekanki cd

Makaronowa zapiekanka Eli

Powtórzyć warstwy oprócz makaronu. Wymieszać składniki sosu i polać zapiekankę. Naczynie przykryć pokrywką i włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C góra - dół. Zapiekać około 40 minut. Po tym czasie zdjąć pokrywkę i wierzch posypać resztą sera. Zapiekać jeszcze kilka minut aż ser się roztopi i lekko się zrumieni. Smacznego !