Sposób przygotowania:
Makaronowa zapiekanka Eliprzygotowanie składników
Piersi kurczaka pokroić w plastry i lekko rozbić tłuczkiem. Do mięsa dodać przyprawę do kurczaka, czosnek, paprykę, olej i wymieszać. Papryki opłukać, osuszyć, usunąć szypułki i nasiona. Papryki pokroić w paski. Por opłukać , osuszyć i pokroić w półkrążki. Na patelni rozgrzać olej, dodać pory, posolić i chwilę smażyć aż lekko zmiękną. Ser zetrzeć na tarce z dużymi oczkami. Przygotować makaron, śmietanę, wodę i jajka
przygotowanie zapiekanki
Na dno dużego naczynia żaroodpornego wsypać suchy makaron.
przygotowanie zapiekanki cd
Na makaronie rozłożyć połowę mięsa.
przygotowanie zapiekanki cd
Na mięsie rozłożyć połowę pora.
przygotowanie zapiekanki cd
Na porze rozłożyć połowę papryki.
przygotowanie zapiekanki cd
Papryki posypać połową sera.
przygotowanie zapiekanki cd
Powtórzyć warstwy oprócz makaronu. Wymieszać składniki sosu i polać zapiekankę. Naczynie przykryć pokrywką i włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C góra - dół. Zapiekać około 40 minut. Po tym czasie zdjąć pokrywkę i wierzch posypać resztą sera. Zapiekać jeszcze kilka minut aż ser się roztopi i lekko się zrumieni. Smacznego !
lukrowanepierniczki