Siedlce

Siedlce

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 414]

zapiekanka makaronowa 8

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

pyszna zapiekanka z makaronem i mięsem mielonym

zapiekanka makaronowa 8

Składniki:

zapiekanka makaronowa 8

 

  • paczka makaronu świderki
  • 400 g mięsa mielonego
  • 2 cebule
  • 2 cebule czerwone
  • słoiczek papryki marteynowanej
  • ogórek korniszony - pół słoika
  • 30 dkg sera żółtego
  • 20 dkg pieczarek
  • łyżka koncentratu pomidorowego
  • przyprawy: sól , pieprz, oregano, bazylia

Sposób przygotowania:

zapiekanka makaronowa 8
Gotujemy makaron. Odcedzamy i wykładamy do naczynia żaroodpornego. Posypujemy oregano po wierzchu makaronu. Pieczarki obgotowujemy. Kroimy w grubszą kostkę. Paprykę i ogórki również kroimy w kostkę. Na patelnie wlewamy olej i czekamy aż się rozgrzeje. Obieramy cebulę i kroimy w talarki. Podsmażamy. Dodajemy mięso mielone do cebuli. Drewnianą łyżką rozdzielamy je na mniejsze kawałki. Dusimy ok 6 minut cebule z mięsem mielonym. Następnie dodajemy bazylię i solimy, dołączamy do tego pokrojoną paprykę, ogórki i pieczarki.. Dusimy wszysko ok 8 minut pod przykryciem. Następnie pieprzymy i dodajemy koncentrat pomidorowy. Mieszamy dokładnie całość.Wykładamy nasz farsz na makaron. Wstawiamy do piekarnika na 20 15 minut. Po 15 minutach wyjmujemy, trzemy na to ser żółty i ponownie wstawiamy do piekarnika na 15 minut.