Sposób przygotowania:
zapiekanka makaronowa 8
Gotujemy makaron. Odcedzamy i wykładamy do naczynia żaroodpornego. Posypujemy oregano po wierzchu makaronu. Pieczarki obgotowujemy. Kroimy w grubszą kostkę. Paprykę i ogórki również kroimy w kostkę. Na patelnie wlewamy olej i czekamy aż się rozgrzeje. Obieramy cebulę i kroimy w talarki. Podsmażamy. Dodajemy mięso mielone do cebuli. Drewnianą łyżką rozdzielamy je na mniejsze kawałki. Dusimy ok 6 minut cebule z mięsem mielonym. Następnie dodajemy bazylię i solimy, dołączamy do tego pokrojoną paprykę, ogórki i pieczarki.. Dusimy wszysko ok 8 minut pod przykryciem. Następnie pieprzymy i dodajemy koncentrat pomidorowy. Mieszamy dokładnie całość.Wykładamy nasz farsz na makaron. Wstawiamy do piekarnika na 20 15 minut. Po 15 minutach wyjmujemy, trzemy na to ser żółty i ponownie wstawiamy do piekarnika na 15 minut.