kołczu

kołczu

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 77]

Zapiekanka „Pokusa Janssona”

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Prosta i smaczna zapiekanka prosto ze Szwecji.

Zapiekanka „Pokusa Janssona”

Składniki:

Zapiekanka „Pokusa Janssona”

 

Sposób przygotowania:

Zapiekanka „Pokusa Janssona”

Obierz i pokrój cebulę w cienkie plasterki. Obierz i pokrój ziemniaki w cienkie paski (jak na frytki). W natłuszczonej formie układaj na przemian warstwy ziemniaków, cebuli i sardeli (zaczynając od ziemniaków i na nich kończąc). Zalej śmietaną i zalewą z sardeli. Posyp zapiekankę bułką tartą i rozłóż na niej wiórki z masła. Zapiekaj w piekarniku nagrzanym do 225 stopni przez ok. godzinę lub do momentu, aż ziemniaki będą miękkie i się przyrumienią.

Przepis dodany dzięki uprzejmości Ambasady Szwecji w Warszawie, więcej przepisów na stronie Ambasady.

Tagi:

tarta