Sposób przygotowania:
Zapiekanka tostowa
1. Do miseczki wlej około 1/2 szklanki oliwy, dodaj wygniecione ząbki czosnku i łyżkę suszonego oregano. Wszystko razem wymieszaj. 2. Naczynie żaroodporne nasmaruj masłem, poukładaj kromki chleba tostowego jedna obok drugiej, tak aby zakryły całe dno. 3. Przygotowaną oliwą z czosnkiem nasmaruj poukładane tosty, następnie ułóż plastry salami (tak aby przykryły tosty) i wszystko posyp 250 g startego sera. 4. Na ser ułóż analogicznie kolejną warstwę tostów, posmaruj oliwą, poukładaj obrane z skórki i pokrojone w średniej grubości plastry pomidor. 5. Pomidory posyp szczyptą soli oraz suszonym oregano, posyp resztą startego sera żółtego. Na wierzch poukładaj pokrojone w plastry zielone oliwki. 6. Piekarnik rozgrzej do temperatury 190°C, wstaw zapiekankę tostową i zapiekaj około 25-30 minut. 7. Po wyciągnięciu zapiekanki z piekarnika odstaw ją na jakieś 5 minut, aby trochę przestygła, ponieważ pomidory są bardzo gorące.