MojaKsiążkaKucharska

MojaKsiążkaKucharska

Kuchcik
[Przepisów: 2]

Zapiekanka tostowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Świetna nadaje się na spotkanie ze znajomymi. Inne pyszne przepisy na mojej stronie http://moja-ksiazka-kucharska.blogspot.com

Zapiekanka tostowa Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Zapiekanka tostowa

 

  • pieczywo tostowe,
  • 500 g sera żółtego w kostce (po 250 g z dwóch rodzajów),
  • 20 plastrów salami,
  • 6 ząbków czosnku,
  • 3 pomidory,
  • suszone oregano,
  • oliwa,
  • zielone oliwki,
  • 1 łyżka masła,
  • sól.

Sposób przygotowania:

Zapiekanka tostowa
1. Do miseczki wlej około 1/2 szklanki oliwy, dodaj wygniecione ząbki czosnku i łyżkę suszonego oregano. Wszystko razem wymieszaj. 2. Naczynie żaroodporne nasmaruj masłem, poukładaj kromki chleba tostowego jedna obok drugiej, tak aby zakryły całe dno. 3. Przygotowaną oliwą z czosnkiem nasmaruj poukładane tosty, następnie ułóż plastry salami (tak aby przykryły tosty) i wszystko posyp 250 g startego sera. 4. Na ser ułóż analogicznie kolejną warstwę tostów, posmaruj oliwą, poukładaj obrane z skórki i pokrojone w średniej grubości plastry pomidor. 5. Pomidory posyp szczyptą soli oraz suszonym oregano, posyp resztą startego sera żółtego. Na wierzch poukładaj pokrojone w plastry zielone oliwki. 6. Piekarnik rozgrzej do temperatury 190°C, wstaw zapiekankę tostową i zapiekaj około 25-30 minut. 7. Po wyciągnięciu zapiekanki z piekarnika odstaw ją na jakieś 5 minut, aby trochę przestygła, ponieważ pomidory są bardzo gorące.
Zapiekanka tostowa
Zapiekanka po wyciągnięciu z piekarnika.
Zapiekanka tostowa
Zapiekanka przed wsadzeniem do piekarnika
Zapiekanka tostowa
Zapiekanka przed samym pieczeniem w piekarniku.

Tagi:

sery ser pieczywo