Mniam1

Mniam1

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 871]

Zapiekanka z młodej kapusty i mięsa mielonego

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Zapiekanka z mielonego mięsa wieprzowego przełożona warstwami z liści młodej kapusty. Po upieczeniu są mięciutkie, rozpływają się w ustach, a z mięsem tworzą smaczny i sycący obiad dla całej rodziny.

Zapiekanka z młodej kapusty i mięsa mielonego Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Zapiekanka z młodej kapusty i mięsa mielonego

 

  • 1 duża główka młodej kapusty
  • 1 1/2 kg mięsa mielonego z łopatki
  • 2 jajka
  • 1 duża cebula
  • 1 czerstwa bułka kajzerka
  • mleko do namoczenia bułki
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 szklanka przecieru pomidorowego
  • sól
  • pieprz czarny świeżo mielony

Sposób przygotowania:

Zapiekanka z młodej kapusty i mięsa mielonego

ETAP 1:

Zapiekanka z młodej kapusty i mięsa mielonego
Mięso przyprawić i dokładnie wymieszać jak na mielone.

Mięso najlepiej zmielić samemu na drobnym sitku. Bułkę namoczyć w mleku, a kiedy zmięknie lekko odcisnąć.

Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na patelni. Dodać do mięsa razem z bułką, rozgniecionym czosnkiem i jajkami.

Przecieru pomidorowego odlać 1/3 szklanki, a resztę wlać do mięsa.

Wyrobić wszystko jak na kotlety mielone.

ETAP 2:

Zapiekanka z młodej kapusty i mięsa mielonego
Główkę kapusty gotować oddzielając miękkie liście.

Z kapusty wyciąć głąb. W dużym garnku zagotować wodę i włożyć kapustę.

Po paru minutach odkładać liście, które zmiękną.

ETAP 3:

Zapiekanka z młodej kapusty i mięsa mielonego
Na warstwę mięsa rozsmarować przecier i ułożyć liście kapusty.

Formę do pieczenia 25 x35 nasmarować olejem rzepakowym. Rozłożyć równomiernie 1/3 sparzonych liści na dnie naczynia. Wyłożyć połowę mięsa, wyrównać i rozsmarować trochę przecieru pomidorowego.

Nałożyć liście, mięso, przecier i na wierzchu resztę liści kapusty. Posmarować olejem rzepakowym. Przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec przez 45 min.

Pod koniec pieczenia można naczynie odkryć, aby liście się przyrumieniły. Smacznego :)