Sposób przygotowania:
Zapiekanka z młodej kapusty i mięsa mielonegoETAP 1:
Mięso najlepiej zmielić samemu na drobnym sitku. Bułkę namoczyć w mleku, a kiedy zmięknie lekko odcisnąć.
Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na patelni. Dodać do mięsa razem z bułką, rozgniecionym czosnkiem i jajkami.
Przecieru pomidorowego odlać 1/3 szklanki, a resztę wlać do mięsa.
Wyrobić wszystko jak na kotlety mielone.
ETAP 2:
Z kapusty wyciąć głąb. W dużym garnku zagotować wodę i włożyć kapustę.
Po paru minutach odkładać liście, które zmiękną.
ETAP 3:
Formę do pieczenia 25 x35 nasmarować olejem rzepakowym. Rozłożyć równomiernie 1/3 sparzonych liści na dnie naczynia. Wyłożyć połowę mięsa, wyrównać i rozsmarować trochę przecieru pomidorowego.
Nałożyć liście, mięso, przecier i na wierzchu resztę liści kapusty. Posmarować olejem rzepakowym. Przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec przez 45 min.
Pod koniec pieczenia można naczynie odkryć, aby liście się przyrumieniły. Smacznego :)
robaczek
biedroneczki