MałaMi89

MałaMi89

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 280]

Zapiekanka z mięsa mielonego

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Po raz pierwszy robiłam tą zapiekankę dawno temu. Teraz ten smak udoskonaliłam jeszcze ogórkiem kiszonym. Polecam na obiad lub sytą kolację.

Zapiekanka z mięsa mielonego Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zapiekanka z mięsa mielonego

 

  • 1/2 kg mięsa mielonego
  • około 20 ugotowanych ziemniaków
  • 1 papryka czerwona
  • 1 ogórek kiszony
  • 1 cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 100 g kapusty kiszonej
  • 20 dag sera żółtego
  • 1 jajko
  • 50 ml śmietany 30%
  • 2 łyżeczki papryki słodkiej mielonej
  • 1 płaska łyżeczka papryki ostrej mielonej
  • 1 łyżka keczupu pikantnego
  • 3 szczypty soli
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Zapiekanka z mięsa mielonego
Mięso mielone smażymy na niewielkiej ilości oleju około 20 minut, tak aby całkowicie straciło surowość. W tym czasie drobno siekamy cebulę i czosnek. Paprykę i ogórek kiszony kroimy w drobną kosteczkę. Kapustę kiszoną przelewamy dwukrotnie zimną wodą, aby wypłukać nadmiar kwasu, następnie odciskamy i bardzo drobno siekamy (aby się nie ciągnęła w zapiekance). Gdy mięso będzie usmażone wrzucamy cebulę z czosnkiem i smażymy aż się zeszklą. Wtedy dodajemy kapustę, ogórek i paprykę, dusimy razem około 15 minut. Całość doprawiamy i dodajemy keczup, dokładnie mieszamy. W naczyniu żaroodpornym układamy warstwami: plasterki ugotowanych ziemniaków, połowę farszu, posypujemy połową startego żółtego sera, następnie druga warstwa ziemniaków, pozostały farsz i resztę sera. Całość polewamy rozkłóconym jajkiem wymieszanym ze śmietaną. Pieczemy około 20 minut w 180 stopniach (do rozpuszczenia sera). 
Zapiekanka z mięsa mielonego
Dno naczynia wykładamy plasterkami ziemniaków
Zapiekanka z mięsa mielonego
Wykładamy połowę farszu i posypujemy serem
Zapiekanka z mięsa mielonego
Dalej postępujemy jak z pierwszą częścią: te same warstwy
Zapiekanka z mięsa mielonego
Polewamy zapiekankę roztrzepanym jajkiem ze śmietaną