Sposób przygotowania:
Kasza pęczak z młodą kapustą i białą kiełbasąETAP 1:
Kapustę poszatkować i wrzucić na wrzącą, osoloną wodę. Gotować 10-15 min, uważając, aby jej nie rozgotować.
Ugotowaną odsączyć na sicie i przelać zimną wodą, aby zachowała kolor.
ETAP 2:
Białą kiełbasę oczyścić z jelita, przekroić wzdłuż na pół, a następnie w paski.
Wrzucić na patelnię z niewielką ilością rozgrzanego oleju rzepakowego i smażyć, aż będzie rumiana.
Dodać pokrojoną w kostkę cebulę i zeszklić.
ETAP 3:
Surowe ziarna kaszy wypłukać w zimnej wodzie i dodać do kiełbasy.
ETAP 4:
Wlać wodę, która powinna wszystko przykryć, oprószyć solą i przykryć pokrywką. Dusić około 15 min, aż kasza będzie miękka i odparuje cały płyn.
ETAP 5:
Dodać odsączoną na sicie młodą kapustę i pokrojonego pomidora bez skóry.
Wszystko wymieszać doprawiając jeszcze do smaku solą, pieprzem i świeżym koperkiem.
Smacznego :)
biedroneczki
lukrowanepierniczki