Katarzyna J.

Katarzyna J.

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1284]

Zapiekanka z kapustą kiszoną i klopsami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Idealna propozycja na obiad dla całej rodziny. Każdemu będzie smakować, bo jest przepyszna. Polecam gorąco!!!

Zapiekanka z kapustą kiszoną i klopsami

Składniki:

Zapiekanka z kapustą kiszoną i klopsami

 

Sposób przygotowania:

Zapiekanka z kapustą kiszoną i klopsami

Przygotowanie klopsów

Zapiekanka z kapustą kiszoną i klopsami
Z masy mięsnej uformuj klopsy. Usmaż na oliwie.

Do mięsa mielonego dodaj jajko, bułkę tartą, szczyptę soli i pieprzu. Dokładnie wymieszaj. Z masy uformuj małe kuleczki. Na rozgrzanej oliwie smaż klopsy po około 5 minut z każdej strony.

Przygotowanie kapusty

Zapiekanka z kapustą kiszoną i klopsami
Kapustę duś na małym ogniu razem z cebulą i przyprawami.

Cebulę pokrój w kostkę i zeszklij na oliwie. Do cebuli dodaj kapustę, liście laurowe, ziele angielskie oraz kminek. Wymieszaj. Kapustę podlej wodą i duś na małym ogniu około 30 minut. Dopraw do smaku solą i pieprzem.

Gotowanie ziemniaków

Zapiekanka z kapustą kiszoną i klopsami
Obrane ziemniaki ugotuj do miękkości, odcedź.

Ziemniaki obierz i ugotuj do miękkości w osolonej wodzie.

Przygotowanie zapiekanki

Zapiekanka z kapustą kiszoną i klopsami
Porcje kapusty, klopsów i ziemniaków układaj naprzemiennie w formie. Zapiekaj.

W naczyniu żaroodpornym układaj naprzemiennie porcje kapusty, ziemniaków oraz klopsy. Wierzch oprósz solą i pieprzem. Zapiekaj około 30 minut w temperaturze 170 stopni.