Sposób przygotowania:
Zapiekanka z kapustą kiszoną i klopsamiPrzygotowanie klopsów
Do mięsa mielonego dodaj jajko, bułkę tartą, szczyptę soli i pieprzu. Dokładnie wymieszaj. Z masy uformuj małe kuleczki. Na rozgrzanej oliwie smaż klopsy po około 5 minut z każdej strony.
Przygotowanie kapusty
Cebulę pokrój w kostkę i zeszklij na oliwie. Do cebuli dodaj kapustę, liście laurowe, ziele angielskie oraz kminek. Wymieszaj. Kapustę podlej wodą i duś na małym ogniu około 30 minut. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Gotowanie ziemniaków
Ziemniaki obierz i ugotuj do miękkości w osolonej wodzie.
Przygotowanie zapiekanki
W naczyniu żaroodpornym układaj naprzemiennie porcje kapusty, ziemniaków oraz klopsy. Wierzch oprósz solą i pieprzem. Zapiekaj około 30 minut w temperaturze 170 stopni.