Sposób przygotowania:
Młoda kapusta z kiełbasą i ziemniakami
Cebule obrać, przekroić na 4 a następnie w cienkie plasterki. Wrzucić do rondla. Kiełbaski pokroić w kostkę. Wrzucić do cebuli. Smażyć razem na małym ogniu, aż tłuszcz z kiełbasek się wytopi a całość zrumieni. Kapustę oczyścić z brzydkich liści, poszatkować niezbyt drobno. Wrzucić do rondla, wymieszać, dusić kilka minut aż zmięknie. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Młode ziemniaki obrać/oskrobać, gotować 15 minut w osolonej wodzie, odcedzić, przestudzić. Pokroić na połówki (jeśli są duże to na plastry). Połowę rozłożyć w naczyniu żaroodpornym. Na ziemniaki wyłożyć kapustę z kiełbasą. Na wierzchu rozłożyć plastry sera, posypać natką pietruszki. Na sam koniec ułożyć resztę ziemniaków.
Zapiekać 20-25 minut w 180 stopniach.
Młode ziemniaki obrać/oskrobać, gotować 15 minut w osolonej wodzie, odcedzić, przestudzić. Pokroić na połówki (jeśli są duże to na plastry). Połowę rozłożyć w naczyniu żaroodpornym. Na ziemniaki wyłożyć kapustę z kiełbasą. Na wierzchu rozłożyć plastry sera, posypać natką pietruszki. Na sam koniec ułożyć resztę ziemniaków.
Zapiekać 20-25 minut w 180 stopniach.
reanja