Renata9

Renata9

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 329]

Pistacjowo - figowy chlebek na mące chlebowej

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 15
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Bardzo szybki do upieczenia chlebek i jednocześnie bardzo smaczny. Można go jeść z nabiałem, domowymi konfiturami lub dżemem. Polecam na śniadanko !

Pistacjowo - figowy chlebek na mące chlebowej

Składniki:

Pistacjowo - figowy chlebek na mące chlebowej

 

  • 1 kg mąki chlebowej typ 1050
  • 2 łyżki ziaren amarantusa
  • 50 g pistacji łuskanych
  • 200 g fig suszonych
  • 2 łyżki chia
  • 1 łyżka soli morskiej jodowanej
  • 1 łyżka miodu spadziowego
  • 42 g świeżych drożdży
  • 1 litr letniej wody

Sposób przygotowania:

Pistacjowo - figowy chlebek na mące chlebowej

1.

Pistacjowo - figowy chlebek na mące chlebowej
Wsypanie mąki chlebowej do miski typ 1050

Wsypać mąkę chlebową do miski.

2.

Pistacjowo - figowy chlebek na mące chlebowej
Dosypanie amarantusa, pistacji, chia i suszonych fig

Dosypać amarantus, pistacje, chia oraz pokrojone suszone figi, wymieszać łyżką.

3.

Pistacjowo - figowy chlebek na mące chlebowej
Wsypanie soli morskiej jodowanej do reszty

Wsypać sól morską jodowaną, znowu wymieszać.

4.

Pistacjowo - figowy chlebek na mące chlebowej
Wlanie miodu płynnego spadziowego do reszty składników

Wlać miód płynny spadziowy, za każdym razem mieszać łyżką drewnianą.

5.

Pistacjowo - figowy chlebek na mące chlebowej
Poskubanie świeżych drożdży w palcach i dodanie do pozostałych składników

Świeże drożdże poskubać w palcach i dodać do reszty składników, wymieszać.

6.

Pistacjowo - figowy chlebek na mące chlebowej

Na końcu wlać letnią wodę.

7.

Pistacjowo - figowy chlebek na mące chlebowej

Bardzo dokładnie wymieszać wszystkie składniki. Pozostawić na 30 minut do wyrośnięcia.

8.

Pistacjowo - figowy chlebek na mące chlebowej

Po upływie tego czasu ciasto "odgazować", przełożyć do foremek silikonowych i pozostawić jeszcze na 20 minut.

9.

Pistacjowo - figowy chlebek na mące chlebowej

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 250 stopni C i piec chlebki przez 20 minut. Potem zmniejszyć temperaturę do 210 stopni C i piec jeszcze przez 35 minut.

10.

Pistacjowo - figowy chlebek na mące chlebowej

Wystudzić chlebki na kratce.

11.

Pistacjowo - figowy chlebek na mące chlebowej

Smacznego !