Sposób przygotowania:
Pistacjowo - figowy chlebek na mące chlebowej1.
Wsypać mąkę chlebową do miski.
2.
Dosypać amarantus, pistacje, chia oraz pokrojone suszone figi, wymieszać łyżką.
3.
Wsypać sól morską jodowaną, znowu wymieszać.
4.
Wlać miód płynny spadziowy, za każdym razem mieszać łyżką drewnianą.
5.
Świeże drożdże poskubać w palcach i dodać do reszty składników, wymieszać.
6.
Na końcu wlać letnią wodę.
7.
Bardzo dokładnie wymieszać wszystkie składniki. Pozostawić na 30 minut do wyrośnięcia.
8.
Po upływie tego czasu ciasto "odgazować", przełożyć do foremek silikonowych i pozostawić jeszcze na 20 minut.
9.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 250 stopni C i piec chlebki przez 20 minut. Potem zmniejszyć temperaturę do 210 stopni C i piec jeszcze przez 35 minut.
10.
Wystudzić chlebki na kratce.
11.
Smacznego !