Sposób przygotowania:
Zapiekanka z ryżu i mrożonych truskawek
Jajka rozbiłam, oddzieliłam żółtka od białek. Żółtka utarłam z cukrem, a białka odstawiłam. Naczynie żaroodporne wysmarowałam 1 łyżką masła i włożyłam do niego ryż wymieszany z żółtkami. Następnie rozłożyłam na nim truskawki lekko je dociskając. Na wierzchu rozłożyłam kawałeczki masła. Ryż wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 120 stopni. W tym czasie ubiłam białka na sztywno z cukrem pudrem. Po ok. 15 minutach pieczenia, gdy truskawki puściły sok, wyjęłam naczynie z pieca i wyłożyłam na wierzch pianę z białek. Wstawiłam z powrotem do piekarnika, piekłam jeszcze 15 minut w 140 stopniach (z termoobiegiem) do lekkiego zrumienienia.