dża

dża

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 262]

Zapiekanka z ryżu i mrożonych truskawek

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Nie wiem jak inni, ale ja już zatęskniłam za latem...

Zapiekanka z ryżu i mrożonych truskawek Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zapiekanka z ryżu i mrożonych truskawek

 

Sposób przygotowania:

Zapiekanka z ryżu i mrożonych truskawek
Jajka rozbiłam, oddzieliłam żółtka od białek. Żółtka utarłam z cukrem, a białka odstawiłam. Naczynie żaroodporne wysmarowałam 1 łyżką masła i włożyłam do niego ryż wymieszany z żółtkami. Następnie rozłożyłam na nim truskawki lekko je dociskając. Na wierzchu rozłożyłam kawałeczki masła. Ryż wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 120 stopni. W tym czasie ubiłam białka na sztywno z cukrem pudrem. Po ok. 15 minutach pieczenia, gdy truskawki puściły sok, wyjęłam naczynie z pieca i wyłożyłam na wierzch pianę z białek. Wstawiłam z powrotem do piekarnika, piekłam jeszcze 15 minut w 140 stopniach (z termoobiegiem) do lekkiego zrumienienia.
Zapiekanka z ryżu i mrożonych truskawek
Naczynie żaroodporne wysmarowałam 1 łyżką masła i włożyłam do niego ryż wymieszany z żółtkami.
Zapiekanka z ryżu i mrożonych truskawek
Następnie rozłożyłam na nim truskawki lekko je dociskając.
Zapiekanka z ryżu i mrożonych truskawek
Po ok. 15 minutach pieczenia, gdy truskawki puściły sok, wyjęłam naczynie z pieca i wyłożyłam na wierzch pianę z białek.
Zapiekanka z ryżu i mrożonych truskawek
Piekłam 15 minut do lekkiego zrumienienia białek.

Tagi:

ryż jajko jajka