Sposób przygotowania:
Zapiekanka z tortellini, kurczakiem i brokułem
Filet z piersi kurczaka kroimy w kosteczkę, przyprawiamy przyprawą do gyrosa. Smażymy na rozgrzanej patelni. Brokuł oraz makaron tortellini gotujemy do miękkości w delikatnie osolonej wodzie (w osobnych garnkach). Po ugotowaniu odcedzamy.
Ser ścieramy na tarce o średnich oczkach. Usmażonego kurczaka, makaron, ser oraz pokrojonego na mniejsze kawałki brokuła mieszamy ze sobą. Całość wykładamy w wysmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym. Sos: W rondelku rozpuszczamy masło, wsypujemy mąkę.
Energicznie mieszamy do powstania zasmażki. Podlewamy stopniowo mlekiem, cały czas mieszając.
Sos gotujemy do momentu zgęstnienia (około 10-15 minut). Doprawiamy solą, pieprzem, gałką muszkatołową, sokiem z cytryny i suszonym koperkiem.
Sosem zalewamy zapiekankę. Naczynie wstawiamy do nagrzanego do 190*C na 20 minut.
Ser ścieramy na tarce o średnich oczkach. Usmażonego kurczaka, makaron, ser oraz pokrojonego na mniejsze kawałki brokuła mieszamy ze sobą. Całość wykładamy w wysmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym. Sos: W rondelku rozpuszczamy masło, wsypujemy mąkę.
Energicznie mieszamy do powstania zasmażki. Podlewamy stopniowo mlekiem, cały czas mieszając.
Sos gotujemy do momentu zgęstnienia (około 10-15 minut). Doprawiamy solą, pieprzem, gałką muszkatołową, sokiem z cytryny i suszonym koperkiem.
Sosem zalewamy zapiekankę. Naczynie wstawiamy do nagrzanego do 190*C na 20 minut.