przejs

przejs

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 345]

Zapiekane pierożki z sosem carbonara

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Przepis powstał na konkurs, którego warunkiem było użycie gotowego produktu z torebki pewnej firmy. To dobry sposób na szybką kolację.

Zapiekane pierożki z sosem carbonara Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Zapiekane pierożki z sosem carbonara

 

  • 50 dag tortellini (ja użyłam pierożków z tego przepisu : https://gotujmy.pl/pierogowe-koperty-ze-szpinakiem-i-serem,przepisy,121699.html
  • 25 dag żółtego sera
  • sos carbonara (ja użyłam gotowego)

Sposób przygotowania:

Zapiekane pierożki z sosem carbonara
Tortellini gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Ja polecam, jeśli macie troszkę więcej czasu, przygotować swoje własne pierożki, to na pewno wzbogaci i ulepszy smak. Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem, wykładamy nasze pierożki. Przygotowujemy sos. Jeśli jest z torebki, podobnie jak mój, wystarczy zastosować się do instrukcji na opakowaniu. Jeśli jednak wolicie przyrządzić go własnoręcznie, to 2 rozbełtane żółtka, małe opakowanie śmietany (200g) 18%, 50g startego parmezanu gotujecie na malutkim ogniu, ciągle mieszając. Następnie wystarczy posolić go do smaku i gotowe. Pierożki w naczyniu do zapiekania posypujecie startym żółtym serem, następnie polewacie sosem i zapiekacie w piekarniku nagrzanym do 200 stopni 30-40 minut, w zależności od tego jak szybko zapieka Wasz piekarnik. Zapiekankę tę polecam na ciepło.
Zapiekane pierożki z sosem carbonara
Zapieczone pierożki moim zdaniem smakują jeszcze lepiej niż gotowane :)

Tagi:

sery sosy ser