Sposób przygotowania:
Zapiekane pierożki z sosem carbonara
Tortellini gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Ja polecam, jeśli macie troszkę więcej czasu, przygotować swoje własne pierożki, to na pewno wzbogaci i ulepszy smak. Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem, wykładamy nasze pierożki. Przygotowujemy sos. Jeśli jest z torebki, podobnie jak mój, wystarczy zastosować się do instrukcji na opakowaniu. Jeśli jednak wolicie przyrządzić go własnoręcznie, to 2 rozbełtane żółtka, małe opakowanie śmietany (200g) 18%, 50g startego parmezanu gotujecie na malutkim ogniu, ciągle mieszając. Następnie wystarczy posolić go do smaku i gotowe. Pierożki w naczyniu do zapiekania posypujecie startym żółtym serem, następnie polewacie sosem i zapiekacie w piekarniku nagrzanym do 200 stopni 30-40 minut, w zależności od tego jak szybko zapieka Wasz piekarnik. Zapiekankę tę polecam na ciepło.