Sposób przygotowania:
Wiosenny omlet z pokrzywami i szczypiorkiem
1. Z pokrzyw usuwam łodygi. Liście około 2 minut podsmażam na oliwie.
2. Szczypiorek drobno siekam. Jajka wybijam do miski. Mieszam trzepaczką. Dodaję podsmażoną pokrzywę, szczypiorek oraz odrobinę soli i pieprzu. Dokładnie mieszam.
3. Na patelni rozpuszczam masło. Wlewam jajka. Smażę na małym ogniu do momentu aż jajko się zetnie i lekko zarumieni. Omlet delikatnie przewracam na drugą stronę (można do tego użyć talerza) i smażę na rumiano z drugiej strony. Gotowy omlet przekładam na talerz.
2. Szczypiorek drobno siekam. Jajka wybijam do miski. Mieszam trzepaczką. Dodaję podsmażoną pokrzywę, szczypiorek oraz odrobinę soli i pieprzu. Dokładnie mieszam.
3. Na patelni rozpuszczam masło. Wlewam jajka. Smażę na małym ogniu do momentu aż jajko się zetnie i lekko zarumieni. Omlet delikatnie przewracam na drugą stronę (można do tego użyć talerza) i smażę na rumiano z drugiej strony. Gotowy omlet przekładam na talerz.