kloruś

kloruś

Złoty Ekspert
[Przepisów: 945]

Zapiekanka z ziemniakami i mięsem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Bardzo prosta i apetyczna zapiekanka łącząca w sobie węglowodany, białko i warzywa może być pełnowartościowym posiłkiem dla całej rodziny. Jej dodatkową zaleta jest to, ze pozwala wykorzystać włoszczyznę z gotowania zupy.

Zapiekanka z ziemniakami i mięsem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zapiekanka z ziemniakami i mięsem

 

  • 6-7 dużych ziemniaków
  • 500g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
  • 2 cebule
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • 4 marchewki
  • seler
  • 3 pietruszki
  • liść laurowy, ziele angielskie, pieprz czarny ziarnisty, lubczyk
  • 2 łyżki masła
  • sól, czarny pieprz, słodka papryka, oregano
  • żółty ser do posypania

Sposób przygotowania:

Zapiekanka z ziemniakami i mięsem
Włoszczyznę obieramy i gotujemy w wodzie z dodatkiem soli, liścia laurowego, ziela angielskiego, pieprzu czarnego ziarnistego i lubczyku do miękkości. Ścieramy na tarce o dużych oczkach. Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła klarowanego i przesmażamy włoszczyznę. Doprawiamy do smaku solą, świeżo mielonym czarnym pieprzem i słodka papryką. Możemy także użyć włoszczyzny z gotowania rosołu lub innej zupy. Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła klarowanego i szklimy na nim cebule pokrojone w piórka. Dodajemy mięso mielone i doprawiamy do smaku solą, świeżo mielonym czarnym pieprzem i słodka papryką. Ziemniaki obieramy kroimy w cienkie plasterki i gotujemy w osolonej wodzie na pół miękko. Odcedzamy. Naczynie żaroodporne smarujemy wewnątrz masłem. Na dno wykładamy warstwę ziemniaków na nią mięso mielone a na nie włoszczyznę. Analogicznie układamy kolejne warstwy. Kończymy układając jako ostatnią warstwę ziemniaki. Posypujemy startym żółtym serem i zapiekamy w 180 stopniach C przez 25 minut.
Zapiekanka z ziemniakami i mięsem
Włoszczyznę obieramy i gotujemy w wodzie z dodatkiem soli, liścia laurowego, ziela angielskiego, pieprzu czarnego ziarnistego i lubczyku do miękkości. Ścieramy na tarce o dużych oczkach.
Zapiekanka z ziemniakami i mięsem
Ziemniaki obieramy kroimy w cienkie plasterki i gotujemy w osolonej wodzie na pół miękko. Odcedzamy.
Zapiekanka z ziemniakami i mięsem
Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła klarowanego i szklimy na nim cebule pokrojone w piórka. Dodajemy mięso mielone i doprawiamy do smaku solą, świeżo mielonym czarnym pieprzem i słodka papryką.
Zapiekanka z ziemniakami i mięsem
Naczynie żaroodporne smarujemy wewnątrz masłem. Na dno wykładamy warstwę ziemniaków na nią mięso mielone a na nie włoszczyznę. Analogicznie układamy kolejne warstwy.