Inspirowane Smakiem

Inspirowane Smakiem

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 85]

Zapiekanka ze szpinakiem i mozzarellą

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Smaczna i pożywna zapiekanka makaronowa ze szpinakiem, kurczakiem i mozzarellą.

Zapiekanka ze szpinakiem i mozzarellą

Składniki:

Zapiekanka ze szpinakiem i mozzarellą

 

  • makaron penne pełnoziarnisty - 300 gram
  • szpinak w liściach - 650 gram
  • pierś z kurczaka - 1 duża
  • mozzarella - 2 kulki
  • cebula - 1 duża
  • czosnek - 5 ząbków
  • pieprz, sól, oliwa z oliwek.
  • vegeta

Sposób przygotowania:

Zapiekanka ze szpinakiem i mozzarellą
1. Gotujemy wodę na makaron. Gdy zacznie wrzeć - wrzucamy makaron i zmniejszamy ogień. Gotujemy al dente - 9 minut. Odcedzamy i pozostawiamy.

2. Przygotowujemy kurczaka i cebulkę. Najpierw kroimy ją w drobną kostkę i dusimy na rozgrzanej patelni, ewentualnie podlewając wodą. Oczyszczamy kurczaka i kroimy w kostkę. Po około 10 minutach duszenia dorzucamy kurczaka na patelnię, oprószamy go pieprzem i podsmażamy. Gdy mięso będzie białe, zdejmujemy je z patelni na talerz, ale nie gasimy ognia.

3. Na tej samej patelni rozmrażamy szpinak. Gdy woda odparuje, doprawiamy go przeciśniętym przez praskę czosnkiem, pieprzem, solą i vegetą.

4. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni.

5. Przygotowujemy naczynie żaroodporne. Smarujemy je delikatnie oliwą. Na spód wykładamy makaron, na makaron wykładamy kurczaka z cebulą. Na to szpinak.

6. Ścieramy na tarce o grubych oczkach mozzarellę i posypujemy szpinak.

7. Zapiekamy 30-35 minut w 180 stopniach.