Sposób przygotowania:
Zapiekanka ze szpinakiem i mozzarellą
1. Gotujemy wodę na makaron. Gdy zacznie wrzeć - wrzucamy makaron i zmniejszamy ogień. Gotujemy al dente - 9 minut. Odcedzamy i pozostawiamy.
2. Przygotowujemy kurczaka i cebulkę. Najpierw kroimy ją w drobną kostkę i dusimy na rozgrzanej patelni, ewentualnie podlewając wodą. Oczyszczamy kurczaka i kroimy w kostkę. Po około 10 minutach duszenia dorzucamy kurczaka na patelnię, oprószamy go pieprzem i podsmażamy. Gdy mięso będzie białe, zdejmujemy je z patelni na talerz, ale nie gasimy ognia.
3. Na tej samej patelni rozmrażamy szpinak. Gdy woda odparuje, doprawiamy go przeciśniętym przez praskę czosnkiem, pieprzem, solą i vegetą.
4. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni.
5. Przygotowujemy naczynie żaroodporne. Smarujemy je delikatnie oliwą. Na spód wykładamy makaron, na makaron wykładamy kurczaka z cebulą. Na to szpinak.
6. Ścieramy na tarce o grubych oczkach mozzarellę i posypujemy szpinak.
7. Zapiekamy 30-35 minut w 180 stopniach.
2. Przygotowujemy kurczaka i cebulkę. Najpierw kroimy ją w drobną kostkę i dusimy na rozgrzanej patelni, ewentualnie podlewając wodą. Oczyszczamy kurczaka i kroimy w kostkę. Po około 10 minutach duszenia dorzucamy kurczaka na patelnię, oprószamy go pieprzem i podsmażamy. Gdy mięso będzie białe, zdejmujemy je z patelni na talerz, ale nie gasimy ognia.
3. Na tej samej patelni rozmrażamy szpinak. Gdy woda odparuje, doprawiamy go przeciśniętym przez praskę czosnkiem, pieprzem, solą i vegetą.
4. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni.
5. Przygotowujemy naczynie żaroodporne. Smarujemy je delikatnie oliwą. Na spód wykładamy makaron, na makaron wykładamy kurczaka z cebulą. Na to szpinak.
6. Ścieramy na tarce o grubych oczkach mozzarellę i posypujemy szpinak.
7. Zapiekamy 30-35 minut w 180 stopniach.
golorna
Inspirowane Smakiem
Polecam, ciekawie sie komponuje chociaz madrzejsza o doswiadczenie dodalabym tez sera niebieskiego lazur:)