Sposób przygotowania:
zapiekanka ziemniaczana ewy
ziemniaki gotujemy w mundurkach i studzimy po ostudzeniu obieramy z łupin, por wraz c cebula oraz 3 zabkami czosnku drobno kroimy i podsmażamy na 2 łyżkach oliwy , czosnek wrzucamy na sam koniec az por z cebulą zmiekną.Pierwszy farsz wykładamy na miseczkę i po ostudzeniu dodajemy jogurt grecki odrobinę solimy i pieprzymy. zabieramy sie do przygotowania kolejnego farszu naszej zapiekanki, marchewkę wraz z pietruszką oraz selerem ścieramy na tarce o grubych oczkach , warzywa te wrzucamy na patelnie dodając uprzednio oliwę z oliwek lub olej, pieczarki kroimi na cieniutkie paseczki , w momencie gdy warzywa na patelni zmiekną dodajemy pokrojone pieczarki przyprawiamy ziołami prowansalskimi oraz solą i pieprzem według uznania. farsz wykładamy na kolejną miskę, plasterki boczku kroimi na drobne paseczki i smazymy na patelni do uzyskania chrupkości. Przystępujemy do układania zapiekanki w naczyniu zaroodpornym. Spód smarujemy oliwą z oliwek nasteonie warstwa ziemniaków ziemniaki wcześniej kroimi w talarki, nastepnie idzie warstwa porów z cebula i jogurtem, nastepnie kolejna wartwa warzyw czyli kolejny farsz, na samą górę układamy wartwę ziemniaków posypujemy boczkiem oraz odrobiną startergo żółtego sera. Całość umieszczamy w piekarniku na około 25 min w zależności od rozgrzania piekarnika, chodzi tylko o to aby ser sie roztopil a składniki przeszły smakiem. Mam nadzieje że będzie wam smakowało. Życzę smacznego.