ajo

ajo

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 353]

Zapiekanki po gazdowsku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Zapiekanki z dodatkiem oscypka

Zapiekanki po gazdowsku Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Zapiekanki po gazdowsku

 

  • na 2 zapiekanki:
  • 1 bagietka francuska
  • ketchup i majonez
  • 3 plastry sera żółtego
  • kilka plastrów dobrej jakości salami
  • 4 - 6 plastrów miękkiego oscypka (może być także intensywny ser wędzony)
  • cebulka zielona
  • garść prażonej cebulki (kupnej, z pudełka)
  • kawałek papryki
  • bazylia, oregano

 

Sposób przygotowania:

Zapiekanki po gazdowsku
Bagietkę przekrajamy wzdłuż na pół, każdą smarujemy warstwą ketchupu wymieszanego z majonezem (2 łyżki ketchupu+2 łyżki majonezu), następnie kładziemy cienkie plastry salami oraz kawałki sera żółtego, następnie plastry oscypka. Na całość kładziemy jeszcze odrobinę papryki pokrojonej na cieniutkie paseczki. Zapiekanki wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni na ok. 15 minut (ja zwykle 5 minut trzymam na termoobiegu, później na podpiekaniu z góry). Gdy ser się zrumieni wyciągamy zapiekanki, polewamy je ketchupem, posypujemy bazylią, oregano, posiekaną cebulką zieloną oraz gotową prażoną cebulką). Smacznego :)
Zapiekanki po gazdowsku
Bazą jest wymieszany ketchup z majonezem ,idealne połączenie!
Zapiekanki po gazdowsku
Na warstwę sosu kładziemy ulubione salami ...a później juz ser
Zapiekanki po gazdowsku
zapiekanki przed włożeniem do piekarnika,jeszcze tylko minut:)

Tagi:

sery ser