Editha

Editha

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 244]

Zapiekankowa kolacyjka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Bardzo smaczna i sycąca kolacyjka

Zapiekankowa kolacyjka Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zapiekankowa kolacyjka

 

Sposób przygotowania:

Zapiekankowa kolacyjka
Ciabatty przekrajamy na pół. Cebulę i wędlinę kroimy w kostkę i przesmażamy na oliwie. Pomidor kroimy w kostkę. Jajka gotujemy na twardo. Na połówki ciabatty kładziemy plasterki sera, resztę ścieramy na tarce o grubych oczkach. Na ser kładziemy pokrojone pomidory i lekko solimy, a następnie układamy przesmażoną wędlinę z cebulą. Na smażonkę kładziemy jajka pokrojone w kostkę i wymieszane ze szczypiorkiem. Wierzch posypujemy startym serem. Można opcjonalnie posypać danie ziołami prowansalskimi. Zapiekanki wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 220 stopni na opcji grill. Pieczemy ok. 15 min.
Zapiekankowa kolacyjka
Na oliwie przesmażamy wędlinę z cebulką pokrojone w kostkę.
Zapiekankowa kolacyjka
Na ciabatty układamy plasterki sera i pomidory
Zapiekankowa kolacyjka
Następnie kładziemy smażonkę i jajka ze szczypiorkiem.
Zapiekankowa kolacyjka
całość posypujemy startym serem i wkładamy do piekarnika.