Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Zapiekany ryż z kruszonką i bananami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Prosty deser z ryżu, bananów i kruszonki, podany z serkiem waniliowym. W sam raz gdy mamy ochotę na trochę słodkości...

Zapiekany ryż z kruszonką i bananami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zapiekany ryż z kruszonką i bananami

 

  • 1/2 torebki ryżu
  • 2 banany
  • sok z cytryny - wg uznania
  • 25 g masła
  • masło do posmarowania foremek
  • 2 łyżki cukru
  • 4 łyżki mąki tortowej
  • 2 czubate łyżki serka homogenizowanego waniliowego

Sposób przygotowania:

Zapiekany ryż z kruszonką i bananami
Ryż ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu,odcedzić, wysypać z woreczka. 2 małe, płaskie foremki do zapiekania posmarować masłem. Nałożyć do nich ryż, lekko ugnieść. Banany obrać, pokroić w grube plasterki, ułożyć na ryżu, skropić sokiem z cytryny. 25 g masła przełożyć do miseczki. Dodać do niego cukier i mąkę, zagnieść i rozkruszyć. Kruszonkę rozsypać na bananach. Ryż z bananami i kruszonką zapiekać w 220 stopniach przez ok. 15 minut (aż kruszonka się lekko zrumieni). Deser lekko przestudzić. Podawać z serkiem homogenizowanym waniliowym.
Zapiekany ryż z kruszonką i bananami
Ugotowany ryż rozłożony w posmarowanych masłem foremkach.
Zapiekany ryż z kruszonką i bananami
Plasterki bananów rozłożone na ryżu i skropione dokiem z cytryny.
Zapiekany ryż z kruszonką i bananami
Masło zagniecione z mąką i cukrem i rozkruszone.
Zapiekany ryż z kruszonką i bananami
Przygotowana kruszonka rozłożona na bananach.

Tagi:

ryż